A Gyűrűk Ura zsidó titkai – Tolkien törpjei

A mélyen hívő katolikus Tolkien  a Gyűrűk Ura szerzője többször hangot adott annak, mennyire elutasítja a náci rezsimet. Hitlert „kis pirospozsgás tudatlannak” nevezte fiának írt levelében és gyűlölte őt, amiért „tönkretette, elferdítette, helytelenül alkalmazta és örökre átkozottá tette azt a nemes északi szellemet, melyet mindig is szerettem és igyekeztem valódi fényében bemutatni”.

A trilógia zsidó gyökerei

A Gyűrűk Ura trilógia – a fordító, Göncz Árpád szavait idézve „minden idők legnagyobb tündérmeséje” – az író által is elismerten tartalmaz zsidó elemeket. Tolkien azt nyilatkozta, hogy eredetileg nem tervezte „zsidónak” a törpjeit, de elismerte, hogy a törpök a választott népet képviselik művében.

„A törpök természetesen és egészen nyilvánvalóan sok szempontból a zsidókra emlékeztetnek, igaz?”

– mondta egy 1971-es rádióinterjúban, hozzátéve, hogy a nyelvük is a sémi nyelvekre emlékeztet. A nyelvész végzettségű író egyik kutatója, John Rateliff megerősítette, hogy a törpök nyelve, a khuzdûl a héber fonológiát alkalmazza. Ezt a nyelvet azonban Tolkien szerint csak ritkán hallani, mivel e nép tagjai leginkább a közös nyelven kommunikálnak.

„A törpökre zsidókként tekintek (…) Egyszerre bennszülöttek és idegenek, akárhol élnek, beszélik az ország nyelvét, de saját nyelvüknek köszönhetően mindig akcentussal.”

Száműzve

A törpök „bennszülött és idegen” státusza száműzött mivoltuk következménye. Valamikor még A babó történetének ideje előtt Smaug, a sárkány leszállt birodalmukra, Ereborra és szétszóratásba kényszerítette őket. A törpök sokat énekelnek őshazájukról, de – mint az 1930-as években, a könyvek születésének idejében a zsidók – sokan asszimilálódtak és kellemesen érzik magukat a befogadó társadalomban, ahol nagyra értékelik művészi képességeiket. Akárhol is vannak azonban, vágyakoznak az Őskő után, mely az angol eredetiben az Arkenstone nevet viseli. Nem nehéz benne megtalálni az „ark” – frigyláda szót… A fantáziairodalom logikája szerint egyébként a rég elveszett kincs utáni vágyakozás nem kapzsiságot, hanem egy elveszett kultúra iránti vágyat fejez ki.

Nem hősök, de  gyakran hősiesen viselkednek

Tolkien törpjei nemesen viselkednek, és bár az író szerint nem hősök, gyakran hősiesen viselkednek. Hősiesen harcolnak A babóban, az öt király háborújában és Gimli, a büszke, fejszéjét mindig magánál tartó törp is hűsként viselkedik. A gyűrű szövetségében legkedvesebb bajtársa egyébként észak-európai („árja”) jellegeket mutató tünde, Legolas. Barátságukról Tolkien azt mondta, hogy állásfoglalást jelent a nem-zsidók antiszemitizmusával és bezárkózásával szemben.

Akárhogy is, ma, majdnem hét évtizeddel A Gyűrű szövetségének megjelenése után Tolkien szombattartó dédunokával büszkélkedhetne, Nicholas Tolkien, íróval.

(Forrás)

Kapcsolódó:Gyűrű-maraton.