A háború Orbán és Macron között elkezdődött – A tét: Európa jövője

Európa szemben az Orbán-Macron törésvonallal címmel közölt kommentárt címlapján a Le Monde. A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök és a francia államfő szembenállása nincs ínyére sem Angela Merkel német kancellárnak, sem a legtöbb európai vezetőnek.

Orbán potenciális szövetségesei sem kívánnak részt venni a Macron-ellenes hadjáratban

A háború tehát megkezdődött. A tét nem kevesebb, mint Európa jövője. Két tábor: Orbán szemben Macronnal. Az ultrakonzervatív magyar miniszterelnök – az öreg kontinens migránsellenes szuverenistáinak hőse – szemben a liberális és önjelölt haladáspárti francia elnökkel, aki az Európai Unió elmélyítésének hirdetője – fogalmaz a kommentár, amely szerint mindkét ország vezetője azt szeretné elhitetni, hogy az európai parlamenti választásokon minden szembeállítja őket, s a céljaik eléréséhez mindkettőnek a lehető legtöbb képviselőre lenne szüksége az Európai Parlamentben.

A lap szerint azonban a legtöbb európai ország vezetője nem akar az Orbán-Macron vitába beszállni. A legkeményebb hangokat Németországból hallani, ahol a konzervatívok egyértelműen ki akarnak maradni ebből a háborúból. Ugyanakkor Orbán potenciális szövetségesei sem kívánnak részt venni a Macron-ellenes hadjáratban.

A Le Monde úgy véli, hogy a jogállamiság és az illiberalizmus kérdését leszámítva, a Macron-Orbán ellentét nem áll meg.

Orbán kibírhatatlan vonzása

Orbán Viktor magyar miniszterelnökről közöl portrét pénteki kiadásában a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap véleményoldala.

Kamil Struha, a lap szerkesztője az Orbán kibírhatatlan vonzása című jegyzetében úgy vélekedett: a magyar kormányfő sikerének titka, hogy képes tanulni saját vereségeiből, és azt követően a sikeresebb stratégiát választja.

„Orbán számára ugyanis a hatalom a legfontosabb, de ezt nincs miért a szemére vetni, hiszen minden sikerre törekvő politikus célja ez kellene, hogy legyen” – mutatott rá a szerző. Megjegyzi, hogy a magyar kormányfő nagyon rugalmas, és másoknál jobban képes felismerni, mit akarnak az emberek. „Ezen a téren valóban rendkívül tehetséges” – szögezi le Kamil Struha.

Mint írja, Orbán „gyakran a demokratikus rendszer határán mozog, miközben kihasználja a rendszer nyújtotta összes előnyt”.

A szerző szerint Orbánt Angela Merkel és Emmanuel Macron ellenfelének lehet tekinteni. Mindketten tartanak Orbán „ideológiai befolyásának szélesedésétől az EU-ban”. Bár Orbán gyakran bírálja az EU-t, annak megszüntetéséről nem beszél, mert szüksége van az uniós támogatásokra. Célja, hogy pragmatikusan a maga képére alakítsa át a szervezetet. Orbán szeretné, ha az EU átalakulna a szuverén nemzetállamok szövetségévé, amelynek tagjai gazdaságilag nagyon szorosan együttműködnek, és szigorúan védelmezik külső határaikat.

Szerinte Orbán „nem autokrata, mint Vlagyimir Putyin, akivel nagyon jók a kapcsolatai, de olyan személyiség, aki kihasználja a demokrácia nyújtotta lehetőségeket”.

(Forrás: MTI)

Macron, az orbáni álom gyilkosa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük