Ez a nap

A hágai választott bíróság kártérítésre kötelezte Oroszországot a Krím elcsatolásáért

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot a hágai választott bíróság a Krím félsziget elcsatolásával ukrán vállalatoknak okozott veszteségek kompenzálására – hozta nyilvánosságra az UNIAN ukrán hírügynökség csütörtökön a bíróságtól kapott sajtóközleményre hivatkozva.

Putyin aláírta a Krím félsziget bekebelezéséről szóló rendeletet

Az UNIAN azt írta, hogy a döntést – amely állítólag végleges, de egyelőre még bizalmas – a hágai testület május 2-i ülésén hozta egyhangú határozattal. A bírák kimondták, hogy Oroszországot terheli a felelősség ukrán befektetők jogainak megsértéséért, amelyet 2014. március 21-től kezdve valósított meg, vagyis azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Krím félsziget bekebelezéséről szóló rendeletet.

A keresetet 18 ukrán vállalat és egy magánszemély nyújtotta be

Az ukrán hírügynökség saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy a megítélt kártérítés összege 159 millió dollár. Kiemelte, hogy ez az első olyan bírósági döntés, amely Oroszországot kártérítés megfizetésére kötelezi az ügyben.

A keresetet 18 ukrán vállalat, továbbá egy magánszemély nyújtotta be Oroszországgal szemben kereskedelmi és lakóingatlanjaiknak a félsziget önkényes elcsatolása utáni kisajátítása miatt. Tavaly nyáron a hágai testület megerősítette, hogy a jogvita a hatáskörébe tartozik. A meghozott ítéletben 130 millió dollárt, továbbá 20 millió dollár azóta felhalmozódott kamatot ítélt meg kompenzációként, valamint kötelezte Oroszországot a perköltségek megtérítésére is.

Nem remélhető, hogy Oroszország fizetni fog

Az UNIAN rámutatott ugyanakkor arra, hogy Moszkva nem ismerte el a hágai testület illetékességét az ügyben, és végig ignorálta a bírósági eljárást. Ez alapján aligha remélhető, hogy Oroszország a közeljövőben önként hajlandó lesz kifizetni a megítélt összeget a felpereseknek – fűzte hozzá az ukrán hírügynökség.

Az orosz külügyminiszter-helyettes sajtószóvivője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a külügyminisztérium hivatalosan még nem értesült a választott bírósági döntésről. Hozzátette: amint hivatalosan is megtudnak valamit, döntenek a további lépésekről.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

About Author

Szólj hozzá!