Négy hónap alatt több mint 18 milliárdot költött propagandára Rogán hivatala. Ezúttal is a Balásy-Csetényi-Kuna hármas nyert, de van egy kis csavar a történetben.


Tavaly 66 milliárd forint közpénzt osztottak ki

Szinte megállás nélkül költi a milliárdokat a kormányzat propagandára: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) legutóbb júniusban kötött egy 25 milliárd forintos keretszerződést, ebből 18,7 milliárdot pedig már ki is osztott – írja a 24.hu. A portál szerint a legtöbbet, 5,9 milliárd forintot a Sargentini-jelentés ellen hangoló, szeptemberben indított kampányra szánták, ezt követi a Magyar Turisztikai Ügynökség 4,5 milliárdos, illetve az Államadósságkezelő Központ 1,4 milliárd forintos megbízása.

2014 óta minden állami kommunikációs megbízást a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKH-n keresztül bonyolítanak, így az olyan nagy állami tulajdonú cégek, mint a Magyar Posta, a MÁV vagy a Magyar Turisztikai Ügynökség nem írhatnak ki saját közbeszerzést, a szükséges kommunikációs feladatokra a NKH talál ügynökségeket. A hivatalos magyarázat szerint a központosításra a költséghatékonyság miatt volt szükség, ehhez képest tavaly minden eddiginél több pénzt, 66 milliárd forintot osztott ki a kormány propagandacélokra.

Ez az összeg többnyire három kormányközeli kommunikációs ügynökségnél talált gazdára:

Balásy Gyula vállalkozásai, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft., Kuna Tibor érdekeltségei, a Trinity Communications Kft. és a Young and Partners Kft. valamint Csetényi Csaba cégei, az Affiliate Network Kft. és a Network360 Kft. is jól jártak. Nem mellékes, hogy Balásy az utóbbi időben a kormány egyik kedvenc üzletemberévé lépett elő, Kuna Szijjártó Péter külügyminiszter barátja, Csetényi pedig Rogán Antal propagandaminiszter szomszédja, vagyis mindannyian elég közel állnak a kormányzathoz.

A legfrissebb, jelenleg is érvényes keretszerződést is ezzel a trióval kötötte az NKH, de két céggel már a szerződéskötés másnapján felmondták a megegyezést – a 24.hu szerint azért, mert Csetényi és Kuna cégeit szabályszegés miatt már hetekkel korábban kizárta a rendszerből a Közbeszerzési Hatóság.

Ezek a cégek 2018-ban összesen 23 milliárd forintnyi megbízást kaptak Rogán hivatalától, ami az NKH-n keresztül idén kiosztott összeg 98,6 százaléka.

(Forrás: HVG, 24.hu)

Újabb kormányzati plakátkampány, 5,9 milliárd közpénzből

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét