A hajléktalanoktól és a koldusoktól jogszabályokkal védekezünk

Egy világjelenség része a magyar hajléktalanellenes intézkedéscsomag. A menekülteket fallal tartjuk magunktól távol, a hajléktalanoktól és koldusoktól törvénnyel teremtünk távolságot.

Az aporafóbiáról, azaz a szegényektől való irtózásról írt a Vatikán félhivatalos lapja, a Magyar Kurir cikke még a hajléktalanok kriminalizálását megteremtő törvény első napján. A Szent Egyed közösség vezetője, Szőke Péter által írt cikk arról beszél, a törvény szembemegy az Alaptörvény preambulumával foglaltakkal („Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.”), a keresztény gyökerek megvédésének kormány által sokat hangoztatott programjával.

„Még a kezdetleges jogrendekben sem vágták le annak a tolvajnak a kezét, akinek nem volt miből megélnie. A hajléktalan ember számára nincs alternatíva.”

Szőke arra is felhívja a figyelmet, a szegények falak mögé zárása, szem elől való eltakarítása világjelenség. „A világban mindenütt erősödik a rendpártiság, aminek a leggyengébbek fizetik meg az árát. A rend ugyanis azt jelenti: a szegényeket távol kell tartani, hogy ne lássuk őket. A menekültektől falak és kerítések védenek. A hajléktalanoktól és a koldusoktól jogszabályokkal védekezünk.”

(Forrás: HVG)

Eddig 385 ügyvéd követeli a bíráktól, hogy ne tárgyalják a hajléktalanok elleni pereket

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük