A hajléktalantörvény első budapesti áldozata

Másfél nap alatt szedte össze a rendőri figyelmeztetéseket az a nő, akit elsőként vettek Budapesten szabálysértési őrizetbe életvitelszerű utcán élés miatt.

Két nap alatt kapott négy figyelmeztetést – és már vitték is

A XI. kerületben figyelmeztették négyszer a rendőrök azt a hajléktalan nőt, akit a fővárosban elsőként vettek szabálysértési őrizetbe. Molnár Noémi, A Város Mindenkié csoport utcajogásza a hvg.hu-nak azt mondta, a nőt először 17-én éjjel fél egykor figyelmeztették a rendőrök, majd aznap délelőtt 10-kor és éjjel fél 11-kor is. A harmadik figyelmeztetés előtt arrébb ment, de így is megtalálták. A negyedik figyelmeztetést csütörtökön kapta, azzal fél 1 körül vitték be a Gyorskocsi utcába.

A nőt fél 7-kor kezdték meghallgatni, akkorra már megérkezett Molnár is, aki találomra ment a Gyorskocsi utcába. Az eljárás este 10-ig tartott, akkor rendelték el az őrizetbe vételt.

Ma lesz a bírósági tárgyalás

A meghallgatáson annyit ismertek el, hogy a nő a helyszínen volt, de azt nem, hogy megvalósult volna a szabálysértés. A nő nem érzi magát bűnösnek. A rendőrségen a jogásznak azt mondták, a nő ügye ma kerül bíróság elé, de csak telekommunikációs eszközön keresztül hallgatják meg. Molnár szerint ezt semmi sem indokolja, a nő nincs olyan rossz állapotban. A tárgyaláson A Város Mindenkié az eljárás felfüggesztését szeretné elérni, és azt, hogy a törvény kerüljön az Alkotmánybíróság elé. A jelenlegi szabályok ugyanis szerintük nemzetközi jogot sértenek.

Öt hónapja él az utcán

A 61 éves nő 5 hónapja él az utcán, a környéken ismerik. Az élettársa 2017-ben halt meg. Egy évig még maradhatott a férfi nevén lévő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát, idén tavaszig. Évekig dolgozott közalkalmazottként, segédápoló volt, majd takarított. Onkológiai betegsége miatt már csak alkalmi takarítást tud vállalni. A nő kutyája menhelyre került, a holmiját elvették, de valószínűleg mindent visszakap majd. Arról nem volt szó, hogy bármit is megsemmisítenének. A rendőröknek arról beszélt, hogy volt már szállón, de ott loptak, veszekedtek, rosszak voltak a körülmények, ezért döntött az utca mellett. Egyelőre nem tud lakást bérelni magának.

Molnár Noémi azt mondta, a Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre, a fehérre meszelt falak arról árulkodnak, hogy a sterilitás megőrzésére törekszik a rendőrség. A meghallgató szobában ők átlátszó műanyag széken ültek,

vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt. Ilyet én még rendőrségen nem láttam.

A végállomás a Gyorskocsi utca

A jelek szerint minden előállított hajléktalant a Gyorskocsi utcába visznek majd, és odarendelik a kerületi rendőrt. Ha foglalt a két szoba, a rendőrök is várnak – értesült a helyszínen. Azt nem tudták neki megmondani, hogy lesz-e az éjszaka folyamán újabb előállítás, de szerinte ilyen lassú adminisztrációval képtelenség sok embert forgatni a rendszerben.

Az első per Gödöllőn volt, ahol a rendőrség 30 napos elzárást kért, a bíróság viszont csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, akit az első figyelmeztetéskor elvittek a rendőrök. 20 ezer forint eljárási költséget is meg kellene fizetnie. Miután az érintettek nem fellebbeztek, a döntés jogerős.

(Forrás: HVG)

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanok büntetése miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük