A halál nem úszható meg, de nem mindegy, milyen életminőséged van egészen odáig

Az emberi élet meghosszabbítás a célkeresztben. Az ecetmuslincák életét 48 százalékkal meghosszabbító gyógyszer-kombinációt hoztak létre kutatók, akik szerint eredményeik segíthetnek az emberek öregedési folyamatának egészségesebbé tételében.

Egészséges öregedést

„Nem akarjuk kicselezni a halált, csak segíteni az embereket, hogy egészségesek és betegségektől mentesek maradjanak utolsó éveikben is” – mondta Linda Partridge, a University College London egészséges öregedést kutató intézetének és a Max Planck Intézetnek a munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A három szer – a hangulatjavító lítium, a rákkezeléseknél alkalmazott trametinib és egy immunszabályozó szer, a rapamycin néven is ismerhető szirolimusz – különböző sejtfolyamatokat befolyásol. Mivel mindhárom gyógyszert alkalmazzák már orvosi kezelések során, tudják róluk, hogy biztonságosak. Az viszont már új felfedezés, hogy kombinációjuk segíthet lelassítani az öregedés folyamatát – mondta Jorge Castillo-Quan, a kutatás másik vezetője –, összeadva ugyanis jelentős hatásuk volt az ecetmuslincák (Drosophila melanogaster) élethosszára.

A muslincáknál már működik

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányból kiderül, Castillo-Quan és munkatársai a három gyógyszerből külön-külön és kombinálva is adott muslincák csoportjainak. Minden egyes szer önállóan átlagosan 11 százalékkal növelte meg az állatok élettartamát, két szer párosítása pedig 30 százalékkal. Ha viszont mind a három szert kombinálták, a muslincák 48 százalékkal tovább éltek, mint azok, amelyek nem kaptak kezelést.

A kutatók azt mondják, felfedezésük újabb bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett polipirula (többfajta alacsony dózisú szer kombinációja) a jövőben segíthet megelőzni a korhoz köthető betegségeket.

A tudósok további vizsgálatokat terveznek, hogy pontosan megfejtsék, hogyan hatnak a gyógyszerek a kombinációban. Remélik, hogy kutatást végezhetnek összetettebb állatokon, például egereken, hogy megvizsgálják a hatást, mielőtt klinikai vizsgálatokba kezdenének.

hvg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük