Kerítésen túlKiemelt hírek

A hamis tőke nem szereti az elszámoltatást, az illiberális állam nem szereti a kritikus tőkét

tőke

Nehézzé vált az élete az elmúlt években meggazdagodott kínaiaknak, miután a kommunista párt a nemzeti vagyon igazságosabb elosztására hivatkozva szemet vetett a tökéjükre, és  sorra hoz intézkedéseket a vagyonosok ellen.

Rossz jel

A Bloomberg szerint már az is rossz jel, hogy a bármilyen vagyonkezelő szakértővel, menedzserrel beszéltek is, mindegyik azt kérte, hogy ne jelenjen meg a neve: az ügy ugyanis nagyon-nagyon érzékeny. További jele a változásnak, a rejtőzködés iránti igény erősödése. Az elmúlt évben megszaporodtak a közösségi médiában a celebek, a tudósok és bárki más elleni támadások, akik a beszólók szerint nem lojálisak Kínához. Sejthető, hogy ezek a kommentelők – a régi világ pártsajtójában publikáló „munkás levelezőkhöz” hasonlóan – a kormány bátorítását vagy esetleg még támogatását is élvezik-írja a Napi.hu.

Ezért aztán az ideges ügyfelek egymás után számolják fel fiókjaikat a közösségi médiában – mondta egy hongkongi befektetési tanácsadó. Emellett lemondják sajtóinterjúikat és egy rakás pénzt szivattyúznak át jótékonysági célra, hogy érdekeltségeik még véletlenül se tűnjenek vagyonosnak.

tőke

Körülményes módszerek

Nem is olyan régen még természetes volt, hogy a gazdag kínaiak tudták, mennyit nyom kilogrammban egymillió jüannak megfelelő összeg hongkongi dollárban. Ez volt ugyanis a Kínából a határon készpénzben átvitt vagyon átváltási módszere. (A hivatalos szabályok szerint egy személy egy évben csak 50 ezer dollárnyi külföldi valutát birtokolhat.) Új szabályokat hoztak azonban, ami megnehezítette a pénz utaztatását, és a járvány miatt bevezetett határzár is keresztbe tett a dolognak. A kriptovalutás üzletelést betiltották, miután a hatóságok rájöttek, hogy ez is a vagyontranszfert szolgálhatja.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Kína raktárbázissal támad – 56 ezer négyzetméteren építkezik a kínai CECZ cégcsoport

tőke

About Author

Szólj hozzá!