A Harmat utcától a Belgrád rakpartig, nyakig bűnüldözésben – pálinkavonat, nagykátai gyilok, meg a dabasi tanyavilág II.

A számtalan történésekből kiválogatni azokat, amelyek valami okból emlékezetesek voltak és maradtak is az idők folyamán, nem könnyű dolog. Sok szempontot kell figyelembe venni. A kőbányai rendőrkapitányság illetékessége gyakran túlnyúlt a kerület határain.

Pálinka – elrejtve a trágyadombon

A túlterjeszkedésnek több oka is volt. A keletkezett ügyek nyomozásának fejleményei, valamint a környező társszerveknek nyújtott segítség, részben utasításra, részben a szervek közötti munkakapcsolat okán. Ilyen volt például az un. pálinkavonatok ellenőrzése is.

Monor, Üllő, Pilis olyan települések, ahonnan a kőbányai üzemekbe és gyárakba is sokan jártak be dolgozni. A kora reggeli vonatokon aztán műanyag kannákból mérték a féldeciket a munkába menőknek. Rafinált módon kellett őket rajtakapni. Előállítások, házkutatások és lefoglalások jelezték az ezzel kapcsolatos munkát, ami egyáltalán nem volt könnyű.

A gyümölcscefre ritkán látott végtermék, ráadásul az egészségre különösen veszélyes. A vámosokkal és a helyi rendőri szervekkel végrehajtott akciókat siker koronázta. A házkutatások különösen emlékezetesek maradtak. Lehetetlen tároló helyeken – trágyadombba ásva, latrinában, kerti üvegházban hektó számra rejtve műanyag kannákban – bukkantak elő a zugfőzdék termékei. .

Nagykátai gyilkosság

Amikor a Pest megyei rendőrfőkapitány átadta az elismerést és a jutalmat a nagykátai rablógyilkosság elkövetőinek kézre kerítéséért, a kapitányságon hízott a mája mindenkinek. F.A és társai kegyetlen módon végezték és rabolták ki áldozatukat. Az elkövetőket a kőbányai rendőrök segítségével derítették fel és fogták el. Munkatársaik kombinációs készsége, az apró részletekre való odafigyelése, kitartó munkája vezetett sikerre.

Büszke rájuk a rendőrtiszt az eltelt évtizedek után is, hogy ilyen súlyos, életellenes ügyekben is eredményt értek el. Amikor N. Ferenc, akkori megyei rendőrfőkapitány ünnepélyes keretek között jutalmazta őket, felejthetetlen pillanatok tanúi lehettek. A sikerélmény ugyanis minden valamire való bűnkergető éltető eleme volt.

Az emberölést fiatalok követték el, közöttük többen fiatalkorúként. Ezért erről a tragikus esetről részleteket nem áll módunkban közölni. Sem az elkövetés brutális módja, sem a személyiségi jogok tiszteletben tartása nem engedi meg. A gyilkosok között – más bűncselekmények elkövetése miatt – volt, aki egy ideig Kőbányán, a Harmat utcai rendőrkapitányság fogdájában töltötte előzetes letartóztatását.

A dabasi tanyavilág

És a tiszt tovább mesélt: Egy másik, kiemelt ügyben a dabasi tanyavilágba szólította őket a feladat. Elfogásra készültek, ennek megfelelően. Több gépjárművel, éjszaka közelítették meg a helyszínt, ami kutyákkal védett terület volt. Lesben álltak és az autómozgásokat figyelték, számítva esetleges ellenállásra is az ellenőrzéskor, vagy az elfogáskor.

Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy a sík terepen már messziről kocsi fényszórója világított. Gyors eligazítást követően, mindenki a helyére ment és biztosítva egymást, készültek a jármű megállítására és a bent ülők ellenőrzésére, esetleges elfogására. Feltételezték, hogy a késő éjszakai órákban a célszemélyeik közelednek.

A megbeszélteknek megfelelően, az autót megállították, a benne tartózkodókat az előírásoknak megfelelően ellenőrizték. Két felnőtt volt, két kamasz társaságában. A felnőttek nőtagja – miután igazolták magukat –megszólalt: – Ugye maguk nem idevalósi rendőrök? Mert évek óta járunk a közeli tanyánkra, de még rendőrrel nem találkoztunk. A másik személy elővéve igazolványát bemutatkozott. A dabasi városi ügyészség vezetője volt. Ilyen eset is előfordult néha.

A helyzet sokszor komikus volt egy-egy intézkedésnél, másszor meg kritikus. Nem hiányzott sem a humor, sem a palástolt ijedtség. De ezekről majd legközelebb, mert be kell ám osztani a történeteket, hogy maradjon belőlük holnapra is – fejezte be az egykori rendőrtiszt, hozzátéve, hogy egyébként a netes megjelenés terjedelmi lehetősége is korlátozza mondanivalója közreadását.

A következő részben folytatásként: Gyufázók az autópiacon, Kuksi és az Aranykezű

Előzmény

Harmat utcától a Belgrád rakpartig, nyakig bűnüldözésben – megtudni azt, hogy mi történt ott, ahol nem voltunk jelen I. rész

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük