Nagyon bizonytalan vagyok abban, hogy értelmes ellenzéki magatartás volt-e az éjszakai „vitában” való részvétel. Inkább azt gondolom, nem.

Szemernyi erkölcsi alapjuk sincs!

Pedig a 2006 őszi „sajnálatos események” óta nem sokszor figyeltem politikai „vitát” olyan kitartóan és figyelmesen, mint a múlt éjszakait. Csütörtök délelőtt is hallgattam, folyamatosan. És – bevallom – leginkább keserűen vigyorogtam például azon a hazug handabandázáson, amelyet ama 2006-os történések kapcsán a „kormánypártiak” elővezettek. No meg a kommunistázáson.

Eleve volt bennem berzenkedés amiatt, amit meg lehetett jósolni: a fideszes képviselők „kulturált”, „intelligens” és „mértéktartó” ellenzéki magatartást igényeltek – és ez bizony fölháborító. Mintha volna erre szemernyi erkölcsi alapjuk!

A kormánypártokból a jó szándék szikrája is hiányzott

Jó ideje már annak, hogy ha belehallgatunk a „parlamenti vitákba”, hallgatjuk a szemben álló felek „érveit”, könnyen eljutunk annak kimondásáig, hogy „ezek” egyformák: egyik kutya, másik eb. Böröcz ki is mondta, elismerve, hogy néha ők is hibáznak: „ugyanaz a történet”.

Végül is meddig érdekelheti az embert a szópárbaj arról, ki lopott többet, melyik fél követett el több gazemberséget… De nem feledhetjük el: minden dolog lényege a dolog története. Márpedig tárgyilagos emberben nem lehet kétség afelől, melyik fél folytat jó két évtizede következetesen megosztó, gyűlöletkeltő politikát, melyik társaság rabol szervezetten, melyik fél felelős elsősorban mindazért, ami mára kialakult.

Nem lehet kétség afelől sem, hogy a „Ház tekintélyének” megóvása, a működés normális rendjének biztosítása elsősorban a mindenkori többség föladata.

Ezt kellett volna elmondani. Az elhangzott, hogy az ellenzék elfogadja a házszabály módosításának szükségességét, és fölajánlja együttműködési készségét. Vonják vissza az indítványt, és kezdjék újra, konszenzusra törekedve.

Az egész vitában a Fidesz részéről senki sem reagált erre!

Ha valami, hát ez a magatartás egyértelművé teszi: a jó szándék szikrája sem volt meg a hatalom képviselőiben. Ha lett volna, először maguktól kísérelték volna meg az együttműködést.

A Fidesz gátlástalanul hazudik és gyalázkodik

Mert ahogy alkotmányt nem lehet elfogadni – szerintem nem is fogadták el, legalábbis érvényesen nem – az ellenzék nélkül, társadalmi egyeztetés nélkül házszabályt sem lehet. Az egypárti házszabály, „vitatkozzanak” néhányan (Bányai Gábor) bármily kulturáltan, bizony pofátlan diktátum, nem más. Ehhez képest borzasztó: némely ellenzékiek módosítgatásokat javasoltak..!

Egyébként is: rossz érzéseim vannak régóta, ha azt tapasztalom, hogy ilyen alapkérdéseken az ellenzék vitatkozik a hatalommal. Hiszen a Fidesz gátlástalanul hazudik és gyalázkodik: ez mindennapos tapasztalat, évek óta. Hát akkor..?

Hányszor hangzott már el, hogy a Fidesz bűnszervezet: hogyan lehet újra meg újra bűnözőkkel „vitatkozni”..? S teszik ezt néhányan egészen barátságosan… Milyen dolog „szópárbajba” bonyolódni az egyik legpofátlanabb figurával, Böröczcel, vagy a tulok Boldoggal..?

És mégis: valami értelme talán mégis volt ennek a „vitának”. Dacára annak, hogy az éjszaka nagyobb részében a Fidesz részéről senki sem kapcsolódott be az „eszmecserébe”. A módosító javaslat ugyanis – bár ez a többséget nem érdekli – intellektuálisan megsemmisült.

Lehengerlő ellenzéki hozzászólások

Bár az ellenzéki fölszólalások olykor kétségbeejtően különböző színvonalúak voltak, összességében mégis lehengerlőnek hatottak. Voltak vissza-visszatérő személyes sérelmek, ám a panaszok sokasága magát a rendszert érintette és semmisítette meg.

A „Ház” méltóságát éppenséggel a Fidesz diktálta üzemszerű működés sérti – és persze a folyamatos hazudozás, gyalázkodás. E működés egyik eleme a parlament szinte folyamatosan sürgős, kivételes eljárásban való lejáratása… Minél fontosabb az indítvány, minél alaposabb, hosszabb vitát igényelne, annál rövidebb időt hagynak rá. Ez rendszerszinten megy.

A másik, amolyan fideszes módra törvénytúlsó eljárás a „kormány” szándékait kifejező egyéni indítványok elképesztően hosszú sora! A képviselőknek persze joguk van indítványokkal élni, ám ebből a jogból a Fidesz sorozatos törvénysértéseinek áttetsző leplét szőtték… A dolog értelme a törvényben előírt egyeztetések teljes elkerülése. Minek is, csak terhet jelentenek… Ráadásul a legkínosabb javaslataikat rendre éjszaka „tárgyalják”: aki bírja, követheti. S amit a napirend előttiekre, interpellációkra, kérdésekre „válaszolnak”..!

Na és a „köz- és terrormédiájuk”…

A fideszesek azt mondták, a meghozandó módosítás mindenkire vonatkozik. Az eddigi házmesteri stb. gyakorlat tükrében egy halk kacajt megér ez a szöveg, többet nem. Azt is mondták, hogy be fogják tartani ezt a törvényt, hatalmon és ellenzékben is.

Én azt remélem, hogy ellenzékben nem kell majd sokáig betartaniuk a szabályokat, és nem csupán azért nem, mert a demokratikus többség nyilván megváltoztatja majd ezeket a rendelkezéseket is. Hanem azért sem, mert nem lesz rá módjuk: a bűnszervezet főkolomposait remélhetően bíróság elé állítják, és a „pártot”, amely közönséges bűncselekmények fedőszerve, törvényes eljárás végén föloszlatják…

Komolyan végig kell gondolni, amit Harangozó Tamás (MSZP) mondott:

közös normát megalkotni – például alkotmányt, házszabályt – nem egy párt dolga; hogyan gondolják, hogy ennek tisztességes, békés vége tud lenni?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét