A háziorvos dönti el, hogy kit mikor lát el? A nyugdíjas ráér, várjon…..

Több szakorvosi rendelőben gyakorlat, hogy az orvos meghatározza, hogy a nyugdíjas korú betegek  – életveszély híján – mikor mehetnek vizsgálatra. Ilyen van? Olvassa a választ!

Jogosan elszabadult indulatok

Az alábbi kép váltott ki hatalmas felháborodást:

felhivas
fotó: ripost.hu

Kinek ne lenne olyan esete, ami egy orvosi váróban zajlott le és sérelmesnek találta, hogy van, aki előretolakodott, vagy beszólt a másiknak. Sajnos hiába van elvileg sorszám, meg időpont foglalás, egyik sem működik, tisztelet a kivételnek.

A kommentelők jóvoltából kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó, a főváros több rendelőjében folyamodnak a kényszermegoldáshoz. A XV. kerületi rendelőintézetben nagyon udvarias és kedves szavakkal kérik a betegeket, hogy a táppénzesek és nyugdíjasok lehetőleg este 6 előtt érkezzenek.

„Tisztelt betegeink! Szerda délutánonként a nyugdíjas és táppénzen lévő betegeinket kizárólag közvetlen életveszély esetén látjuk el! Megértésüket köszönjük.”

Gyömrőn – fenti kép – határozottabban fogalmazott az orvos.

Megteheti?

A portál megkérdezett egy betegjogi képviselőt, aki szerint

Teljesen legális dolog, hogy a háziorvosok beosztják a rendelési idejüket. Nincs ebben semmi törvénytelen. Ez egy gyakorlati kérdés, ami az időbeosztás szempontjából fontos. Orvosa válogatja, ki, hogyan szervezi a saját munkáját, az a fontos, hogy a feltételekről világosan tájékoztassa a betegeit. De éppen a kiírás bizonyítja, hogy ezt meg is teszik! Persze, ha valaki sürgősségi ellátásra szorul, természetesen fogadnia kell a doktornak, attól függetlenül, hogy mi van kiírva.

egy ügyvédet:

A praktikum szempontjából persze védhető és érthető, hogy a rendelést az orvosok igyekeznek szabályozni a hatékonyabb ellátás érdekében. Ha az Egyenlő Bánásmód Hatósága felfigyel erre a gyakorlatra, elképzelhető, hogy úgy ítéli meg: az ellátás szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a társadalom egy csoportját, a nyugdíjasokat. Orvosetikai problémákat is felvethet ez a megkülönböztetés, hiszen az orvosok nem utasíthatják el a beteg ellátását. Ugyanakkor itt mindössze egy kérésről van szó, tehát az a fő kérdés, mennyire ragaszkodik mereven az orvos a kérése teljesítéséhez.

Mi megkérdezzük Önt!

Kérjük, írja meg szerkesztőségünkbe véleményét a fent leírtakról, (szerkesztoseg@varosikurir.hu) esetleges tapasztalatát, érveit és frissítve a cikket, közzétesszük.

(forrás: ripost.hu)

Drámai mértéket ölt a háziorvoshiány

Háziorvosa és patikusa mindent tud Önről…..

Ha otthon panaszkodik, fizessen – 3-5.000.- forintot! – ennyiért megy lakásra a háziorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük