Kerítésen innenKiemelt hírek

A helyiek megkérdezése nélkül, Pécs mellett egy évezredekig sugárzó atomtemetőt hoznak létre

zaporizzsjai atomerőmű

Meg kell állítani az Orbán-kormány országrombolását, mert az zsákutca Magyarország számára – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Öt évre szóló együttműködés

Az ellenzéki politikus közölte: ezért vállalta a két párt, hogy közös listát hoz létre az EP-választásokra.

A „piros-zöld koalíció” tartós, a következő öt évről szóló együttműködés, amelyben a közös programot két EP-frakcióban fogják tudni végigvinni – tette hozzá.

Futballhasonlattal élve, úgy fogalmazott,

„piros lapot kaptak Európa nacionalista, populista politikusai, akik Putyinnal szövetkezve megpróbálják aláásni a kontinens békéjét és biztonságát”. Közéjük tartozik Orbán Viktor is

– jegyezte meg.

A közös listára utalva kiemelte: lehetőségük lesz Európa fejlődéséért és egységéért dolgozni.

Ezért fontos, hogy hány képviselőt tudnak az ellenzéki pártok az Európai Parlamentbe küldeni – mondta Ujhelyi István.

Az uniós források magánzsebekbe vándorolnak

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Magyarországon „intézményesült, államilag szervezett, szisztematikus korrupció uralkodik”, amely az uniós forrásokat magánzsebekbe áramoltatja, a Fidesz körüli oligarchák meggazdagodását segíti elő.

Hangsúlyozta az európai ügyészséghez csatlakozás fontosságát, amellyel elejét tudják venni az intézményesült csalásoknak.

Jávor Benedek közölte azt is, hogy meg kell erősíteni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hatásköreit. Egyúttal szorgalmazta, hogy az uniós források esetében megszorításokat lehessen alkalmazni, ha egy tagállam intézményesült korrupció révén síbolja el az EU-forrásokat.

Nagy aktivitású radioaktív hulladéklerakó

Hozzátette, céljuk nem az uniós források elvétele Magyarországtól, hanem az, hogy rákényszerítsék a kormányt a korrupció felszámolására és a jogállami normák betartására.

Jávor Benedek a Pécshez közeli Bodán a jövőben létesítendő, nagy aktivitású radioaktív hulladéklerakóra utalva azt mondta: a pécsiek komolyan aggódnak amiatt, hogy a város határától néhány kilométerre egy „évezredekig sugárzó atomtemetőt” hoznak létre; a megyeszékhely lakóit pedig az ezzel kapcsolatos vitákból gyakorlatilag teljes egészében kizárták.

Ezért népszavazást kelleni tartani a kérdésről – jelezte az ellenzéki politikus.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

About Author

Szólj hozzá!