A hét botránya: a magyar kormány betart (?) Ausztriának ….

Ezúttal nem tapogatózik jó helyen, aki arra tippel, hogy folytatódik a Sargentini-jelentés utáni kakaskodás, nem is a menekültek kérdése a kiváltó ok. Most kapaszkodjanak: egy festmény. De mi állhat a háttérben? Egy biztos, nem a kormány olthatatlan műélvezet iránti szenvedélye.

Bruegel-kiállítás, magyar felütéssel….

Példátlan esetnek lehetnek tanúi jövő héten az osztrák Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) látogatói. Az október 2-án megnyíló, a holland Bruegel művészetét bemutató tárlat egyik festményének hűlt helyét láthatják majd annak ellenére, hogy a kép szerepel a kiállítás katalógusában.

Az ellentmondás oka, hogy Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét a bizonytalan jogi háttér miatt a magyar Szépművészeti Múzeum végül nem adta kölcsön a bécsi társintézménynek – információink szerint ezt a Miniszterelnökség tiltotta meg – írja a napi.hu.

A páratlanul értékes – 100 millió euróra tartott – Keresztelő Szent János prédikációja című festmény tulajdonjogát egy négy évvel ezelőtt keltezett kormányrendelet értelmében adta vissza az állam két évvel ezelőtt a Batthyány családnak. Akkor még arról tárgyaltak az érintettek, hogy a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár programja keretében megvásárolja a műkincset, és cserébe a főnemesi család további, páratlanul értékes levéltárának darabjait is átadja Magyarországnak. Minderre azonban nem került sor.

Új tulajdonos jelentkezett be

A festményt a Batthyányak birtokba vették és letétbe is helyezték a Szépművészeti Múzeumban. (Az október végén ismét megnyíló Szépművészeti állandó kiállításának részeként a nagyközönség is megtekintheti Budapesten.)

Majd váratlan fordulat történt: a burgenlandi Güssing Alapítvány is igényt formált a képre. Amint arról az osztrák média nyáron beszámolt, a Batthyányak ősi, güssingi (németújvári) várát és annak tárgyait kezelő alapítvány, illetve annak egyik fenntartója, Burgenland tartomány eljárást kezdeményezett a festmény tulajdonosi jogainak tisztázására, illetve a kártalanítás lehetőségének vizsgálatára.

A portál információja szerint a Miniszterelnökség az új igénylő miatt tiltotta le az utolsó pillanatban a kép kölcsönadását az osztrák múzeum kiállítására. A Miniszterelnökség egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Bruegel

Id. Pieter Bruegel már életében az egyik legkeresettebb művésznek számított, ezért munkái már saját korában szokatlanul magas áron keltek el. Halálának 450-ik évfordulója alkalmából a Bécsi Művészettörténeti Múzeum különleges kiállítást szentel a 16. század legjelentősebb németalföldi festőjének. Ez az első nagy monografikus tárlat a világon, amely a festő életművét tekinti át.

A kiállításról

Napjainkra alig valamivel több mint negyven festmény és hatvan grafika maradt fenn a mester munkái közül. A Bécsi Művészettörténeti Múzeum birtokában lévő 12 táblakép a világ legnagyobb Bruegel festmény gyűjteménye. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a Habsburgok már a 16. században felismerték és értékelték Bruegel képvilágának rendkívüli minőségét és eredetiségét, és arra törekedtek, hogy megszerezzenek néhányat a művész presztízsértékű munkáiból.

A bécsi kiállításon látható kereken 90 alkotás az első olyan tárlat, amely áttekintést nyújt az idősebb Pieter Bruegel életművéről: a kiállításon látható majdnem 30 festmény (ami a fennmaradt festői életmű háromnegyedét teszi ki), valamint a fennmaradt rajzok és grafikák fele száz év alatt egyszer adódó alkalom arra, hogy elmerülhessünk a művész komplex képvilágában, és nyomon követhessük stílusának és kreatív alkotói folyamatának, munkamódszereinek alakulását, hogy megismerhessük a képeiben kibontakozó szellemességét és egyedülálló történetmesélő tehetségét.

(forrás: napi.hu; wien.info)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük