A hét időjárása – uralkodó szín: a szürke

Hétfőn országszerte szürke, borongós időjárás  a jellemző. Elszórtan, de az országban bárhol előfordulhat szemerkélés, szitálás, míg pár órás, mérsékelt eső inkább a Tiszántúl térségében valószínű. A légmozgás gyenge marad. Éjszaka is marad a borús idő, elszórtan szemerkéléssel, szitálással.

Ilyen folytatás vár ránk

Kedden országszerte szürke, borongós, párás, főként keleten ködös idővel, elszórtan szitálásokkal indul a nap. Napközben a párásság, köd ritkul, vékonyodó rétegfelhőzetté alakul. Délutánra, a nyugati és déli térségben várhatóan elvékonyodik a felhőtakaró, északnyugaton, majd nyugaton a nap is kisüt. A Dunántúl térségében, különösen délnyugaton kifejezetten enyhe idő várható, míg a felhősebb keleti, északkeleti országrészben hűvösebb napra kell készülni.

Éjjel, nyugaton erős szél támad, és újabb front, újabb csapadékmező érkezése körvonalazódik.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

hétfő reggel 9 – 11,

hétfő délután 14 – 16, északkeleten 10,

kedd reggel 9 – 13,

kedd délután nyugaton 16-19, keleten 11-15 fok körül alakul.

Szerdán, nyugaton borongós, szürke idő, északnyugaton időszakos esők várhatóak. Ezzel szemben a középső és keleti országrész fölött elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, némi napsütés is előfordulhat.

Csütörtökön és pénteken zömében felhős idő várható, csak rövid időszakokra és kis mértékben vékonyodhat a felhőtakaró. Kiadós eső nem valószínű, de szitálás, szemerkélés előfordulhat. Péntek estétől látszik vékonyodni a térség fölötti felhőtakaró.

Szombatra most frontmentes, reggel hideg, foltokban fagypont körüli hőmérsékletű, párás, ködfoltos idő a legvalószínűbb. Napközben vékonyodó ködfelhőzet és szűrt napsütés viaskodhat, foltokban tartósan szürke idővel.

Vasárnap előreláthatólag melegfront érkezik élénkülő déli széllel. Beborul és szórványos esők is várhatóak az ország térségében.

Orvosmeteorológia

Hétfőn gyenge melegfronti hatással számolhatunk. A front okozta sötét, szürke, borongós időjárás fokozza a depressziós tüneteket, de lehangolóan hat az egészséges emberekre is, csökkenti a motivációt, fizikai, szellemi tevékenységet. A hűvös, párás, nedves időjárás kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának, terjedésének. Ez különösen a jelenlegi járványügyi helyzetben okozhat problémát. Továbbra is tartsák be a higiéniai előírásokat, sőt ha lehet még szigorúbban ügyeljenek azok betartására.

Forrás

Időszerű lehet

időjárás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük