Sorting by

×

A hétvége időjárása: korai tavasz a télben – Vigyázat, támad a melegfront!

Ahogy az az elmúlt napokban már jól látszott, egy időre kiszorítja az életünkből a szigorú telet valami különös korai tavasz. Most már a nappalok is érzékelhetően hosszabbak, úgyhogy örüljünk nyugodtan a hétvégének, aminek időjárása azért nem lesz teljesen zavartalan, de tart ameddig tart, addig is oldódhat a depresszió, bár az orvosmeteorológia nem ígér igazán könnyű napokat. 

Csütörtök a hétvége “előnapja”

Csütörtök délután erős, a Dunántúl nyugati térségében időnkként viharos lökésekkel kísért DNY-i szél fúj. Az északi, északkeleti határvidéken várható gyengébb légmozgás. A déli áramlásnak köszönhetően tovább enyhül az idő, délnyugaton lesz a legmelegebb a kora délután, míg északkeleten még csak kis mértékben érezhető az enyhülés.

Az ország délnyugati felén napos, tavaszias, míg az északkeleti térségben továbbra is felhősebb idő lesz jellemző. Számottevő csapadék ott sem valószínű, bár szitálás előfordul. Időről-időre abban a térségben is elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőtakaró.

Éjjel erős marad a DNY-i szél. Csillagfényes idő lesz jellemző, de északon, északkeleten még mindig zártabb felhőzet várható. Ott elszórtan szitálás, kisebb eső is lehet.

Pénteken folytatódik a szeles és kifejezetten enyhe időjárás. Az északi, északkeleti határvidéken továbbra is mérsékeltebb marad a légmozgás és a felmelegedés is.

Reggel, nyugaton még kisüthet a nap, de a délelőtt folyamán, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Napközben erősen felhős idő várható. Az északkeleti, északi megyékbe érkezhet több órás eső a délutáni, esti időszakra, míg délebbre és nyugaton csak szórványos szitálások fordulnak elő.

Éjszaka elvékonyodhat, itt-ott szakadozhat a felhőzet, északkeleten valószínű továbbra is borult égbolt, elgyengülő esők, szitálások. Hajnalban ismét vastagszik a felhőtakaró, egyre többfelé alakul ki szitálás, szemerkélés.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • csütörtök délután délnyugaton +14, északkeleten +4,
  • péntek reggel délnyugaton +8, északkeleten +1,
  • péntek délután délnyugaton +14, északkeleten +7,
  • szombat reggel délnyugaton +9, északkeleten +4 fok körül alakul.

– Szombaton és vasárnap várhatóan egy hullámzó frontrendszer alakítja hazánk időjárását. Alapvetően borult lesz az ég országszerte. Az ország nyugati felén hidegfront hoz erősödő ÉNY-i szelet, lehűlést és időszakos, vegyes, változó halmazállapotú csapadékot, de zömében esőt. Ezzel szemben keleten még melegfront okoz DNY-i szelet, és ugyancsak időszakosan, de tisztán eső hullik. Szombaton az ég is megdörrenhet. Vasárnap éjjel érheti el a keleti térséget a hidegfront, keleten havazásba válthat az akkor érkező újabb esőmező.

– Hétfőre előreláthatólag elárasztja a hidegebb levegő a keleti országrészt is, országszerte erős ÉNY-i szél fúj. Nyugat felől csökken a felhőzet, a Dunántúlon kisüthet a nap, miközben a Tiszántúlon havazás válthatja az esőt. Jelentős havazás kialakulásának is megvan az esélye. Éjjel elvonul a csapadékzóna.

– Keddre frontmentes idő, mérséklődő szél, csökkenő, szakadozó felhőzet, változó napsütés most a legvalószínűbb.

– Szerdára és csütörtökre újabb mediterrán ciklon érkezése körvonalazódik. Borongós idő várható egyelőre bizonytalan mennyiségű és vegyes, időben és térben is változó halmazállapotú csapadékkal.

<<FRISS HÍREINK!>>

Orvosmeteorológia

Pénteken melegfronti hatással számolhatunk. Erős, időnként viharos lökésekkel kísért délnyugati széllel, a korábbiaknál 8-12 fokkal enyhébb levegő érkezik térségünkbe. Az ilyen hirtelen és erőteljes időjárás változások a frontokra kevésbé érzékenyeket is megviselhetik. Fejfájás jelentkezhet, fáradtság, álmosság érzet fordulhat elő. A krónikus betegek tünetei is erősödhetnek, ezért fokozottan figyelni kell az orvos által előírt gyógyszerek megfelelő alakalmazására. Gyakori ilyenkor a vérnyomás és vércukor szint ingadozása. Az olvadás miatt nedvesek, csúszósak az utak. (EUMET)

Tesla

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.