A hétvégén járhatatlan lesz Budapest – Biztos, hogy a városban kell futóversenyt rendezni?

Ismét aktuálissá vált a sok éves vita a futóversenyek egészségügyi haszna, és a belvárosi rendezés összefüggése között. A hétvégén rendezik meg a Telekom Vivicittá Városvédő Futást.  Szombaton és vasárnap is forgalomkorlátozásokra kell készülni Budapesten.

Elesik néhány fontos híd is

A közlemény szerint szombaton a futamok főként a Margitszigetet érintik, ezért lezárják a központi utat 6 és 17 óra között.

Forgalmi változásokra kell számítani az Árpád hídon, a Népfürdő utcában, a Jászai Mari téren, a pesti alsó rakparton (a Széchenyi István tér és Népfürdő utca között) és a Margit hídon 14.50 és 16 óra között.

Vasárnap is lezárják a margitszigeti központi utat 6 óra és 17 óra között, de 8.50-től 14.30-ig forgalmi változásokra kell számítani a Margit hídon, a Széchenyi István téren. Továbbá a Lánchídon, az Alagút utcában, az Attila úton, a Fő utcában, a Bem rakparton, a Pázmány Péter sétányon, a Műegyetem rakparton, a Szabadság hídon, a Fővám téren, a Jászai Mari téren és az újpesti rakparton.

Hozzátették, hogy 7 óra és 10.30 között lezárják a budai alsó rakpartot (az Üstökös utca és Pázmány Péter sétány között), illetve 7 óra és 14 óra között a pesti alsó rakpartot – közölték a szervezők az MTI-vel

Egészségünkre?????

Évek óta kérdezzük ugyanazt: a városok szennyezett levegője valóban a legalkalmasabb a futásra? Tudjuk, szélmalom harcot vívunk, de mindig felháborodunk, amikor a szponzorok kedvéért emberek egészségét veszélyeztetik. A  városi futás sok minden, csak nem egészséges. Az sem igaz, hogy a szép belvárosi környezet  jobb teljesítményre sarkalja a futókat, hiszen legalább olyan gyönyörű a valódi természet, mint az épített.

Mi sem vagyunk futás-ellenesek. Hisszük, hogy  nincs fontosabb mint a mozgás, de nem árt, ha valóban egészséges. Ne csak  a szponzorok főkönyvei legyenek egyre erősebbek, „egészségesebbek”. Talán érdemes lenne elgondolkozni az évek óta feszítő kérdéseken esetleg azoknak is, akik engedélyezik ezeket a versenyeket.

Kapcsolódó

Nem futás, nem bringázás, nem tüntetés, de akkor mi? – Szombaton lezárják az Andrássy utat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük