Lendvai Ildikó: A hiányzó trófea

A héten Halász-, Vadász- és Fegyver Kiállítás volt az egykori BNV-n., keretében a szokásos nagy trófea-bemutatóval. Ha kormányunk jeles vadászai kilátogattak, megállapíthatták, hogy egyetlen trófea, a lehető legnagyobb: az Akadémiáé még hiányzik. Egyelőre. Az Akadémia persze menekül sorsa elől, egyre kétségbeesettebben keresi a menekülő útvonalat, hogy életben maradhasson a független magyar tudomány.

Ezek a tudósok, úgy látszik, mind fel voltak mentve tornából

Most, hogy szét akarják verni az Akadémiát, azt képzelik, elég lesz érvelniük a kutatás szabadsága mellett. Persze, majd igazuk hallatán a kormány a homlokára csap:

„Nahát! Hogy erre nem gondoltunk! Akkor vissza az egész.”

Talán az tévesztette meg őket, hogy Palkovics maga is akadémikus, nem akarhatja az Akadémia szellemi-erkölcsi pusztulását. Elfelejtkeznek arról: a bakó ugyan találhat személyes örömöt a munkájában, de nem ő hozta meg a halálos ítéletet. Ahhoz nincs elég hatalma. Meg arról is, hogy a korábbi elköteleződés mit sem számít. Kovács Zoltán taposta szóvivőként a legnagyobbat a CEU-n, a saját ”alma mater”-én. Hogy Orbán hálájáról Soros György iránt már ne is beszéljünk.

De itt van az orruk előtt a kézenfekvő megoldás az Akadémia megmentésére. Egyszerűen csak sportklubbá kell alakulniuk. Lehetőleg futballklubbá. Úgyis annyit dobálták, rúgták már őket, ha ettől nem fejlődött ki a labdaérzékük, akkor semmitől. Magyar Tudomány SC. Mostohagyerekből azonnal kedvenccé avanzsálhatnának, a miniszterelnök atyai keblére ölelné őket. Hogy nem tudnak focizni, és sorra elvesztenék a meccseket? Miért, a többiek nem? Ha nagyon akarnak, két félidő között az öltözőben még kutathatnának is egy kicsit. Ott nem szólna bele senki. Nem tartanák vissza az ellátmányukat sem, mint most. Sőt: a közpénzből annyi TAO-t engednének át nekik, hogy el sem tudnák költeni.

A sportegyesületeknek adható TAO-t éppen most emelte vissza a kabinet 50 milliárdról 125-re, a kutatókat meg ennek negyedével-ötödével, 28 milliárd visszatartásával zsarolják.

Ráadásul szépen el is magyarázták: a sportkluboknak azért adnak ennyi pluszt, mert belátták, hogy az 50 milliárd fejlesztésen túl kell pénz a működési költségekre is. Az akadémiai intézetek esetében meg nem látták be. Hiszen nemcsak idén akarják a fizetésekre és a villanyszámlára való megvonásával engedelmességre szorítani őket, hanem ha a tervek szerint a Nagy Tudományos Einstand keretében elcsatolják őket az Akadémiától, akkor később sem fedezik a folyamatos működést. Csak alkalmilag pályázhatnak egy-egy feladatra, egy olyan alapítványi kuratóriumnál, amelyet jórészt a kormány ural. A kritikus elemzéseknek, a renitens társadalomtudományoknak, az azonnal nem fialó „lila” alapkutatásnak annyi.

Na de ha létrehozzák a Magyar Tudomány SC-t! Megváltozna a világ

A kormányfő és a NER-arisztokrácia nem a stadionok VIP-páholyába járna szotyolázni, hanem egy nagydoktori védésen köpködné a héjat. És Orbánék kertje végében sem stadion épülne, hanem mondjuk könyvtár. A Puskás Akadémia és társai jóvoltából azt sem lehetne mondani, hogy milyen ország az, amelyiknek még kistafírozott akadémiája sincsen! Merthogy a fociakadémiák azért maradhatnának, ha nem is Felcsúton, mert ott kell a hely a Magyar Tudomány SC-nek. Az SC nem szűkölködne a nemzetközi kapcsolatokban sem.

Ahogy a büdzséből már telt 20 milliárd a külföldi fociakadémiák támogatására, hát nekik is csurranna-csöppenne valamicske. Öröm volna nézni azt is, ahogy a miniszterelnök a hálás barátok repülőgépén most nem azért potyázna, hogy meccsekre járjon, hanem tudományos konferenciákra utazna hajrázni a Magyar Tudomány SC tudósainak. Hogy nem fog-e majd a slepp unatkozni?

Ki mondta, hogy a konferenciákon ne lehetne pl. pomponlányokat is szerepeltetni, meg szurkolói sálakat, sapkákat, zászlókat osztogatni? Persze nem lesz könnyű megkülönböztetni a sok szakállas tudós fószert, ezért a mi kutatóinknak nemzeti mezt kellene viselniük: rövid gatya, címeres felső. Hadd pukkadjanak az internacionalista brüsszeliták.

A kormányfő leghűbb emberei természetesen ebben is követnék vezérüket, és új hobbit választanának

Képzeljék el, ahogy Németh Szilárd már nem a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, hanem mondjuk a Filozófiai Társaságé! Illetve ezt talán mégse képzeljék el. Viszont Kósa Lajos simán átcsusszanna az Országos Korcsolyázó Szövetség éléről valami tudományos sarzsiba. Úgyis elege lehet már abból, hogy folyton megcsúszik a vékony jégen. Hol egy német örökösnő, hol a mama sertéstelepe. Esetleg a Néprajztudományi Intézet?

Lenne hozzá érzéke, a hutuk és a tuszik kulturális különbségei iránt is melegen érdeklődött.
Kubatov Gábor számára már nehezebben tudnék pályamódosítási tanácsot adni. A Fradi környékéről nem volt nagy kunszt néhány kopasz verőlegényt találni a Nemzeti Választási Irodához, de félek: a Magyar Tudomány SC-ben nem lesz ilyen sokoldalú a káderállomány. Tévedhetetlen jogérzéke miatt szóba jöhetne a Jogtudományi Intézet, de ha a Filológiai Társaság, a Geodéziai vagy az Enzimológiai Intézet vonzza jobban, ott is tárt karokkal fogadnák.

Tudniillik ha mégis pályázni kell a támogatásért, akkor nincs hasznosabb, mint egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező bennfentes. Ezt megtanultuk a közbeszerzéseknél. És nem lehet minden kutatóintézet olyan mázlista, hogy megszerezze magának a miniszterelnök vejét.

(A cikk eredetileg a Népszavában jelent meg, változatunkat a szerző készítette)

Hasonló

Juszt László: Azt nem értem, hogy a nagy tudásúak az Akadémián miért gondolták, hogy pont ők lesznek az érinthetetlenek?

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük