A hungarikumok erősítik nemzeti identitásunkat? - Városi Kurír

Sorting by

×

A hungarikumok erősítik nemzeti identitásunkat?

Az Agrárminisztérium (AM) és a Hungarikum Bizottság az elmúlt tíz évben 6,4 milliárd forint támogatást nyújtott több mint 2600 kedvezményezettnek közös értékeink bemutatására és megőrzésére – közölte Nagy István agrárminiszter szombaton, Nyíregyházán az AM közleménye szerint.

Hirdetés

Nemzeti Értékpiramis

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeiről szóló kisfilm bemutatóján a tárcavezető hangsúlyozta, a tíz esztendővel ezelőtt elfogadott, hungarikumokról szóló törvényben meghatározott Nemzeti Értékpiramis lehetővé teszi, hogy egy időben fordítsunk figyelmet helyi, tájegységi, megyei értékeinkre és nemzeti sajátosságainkra.

A fényképeket Csutkai Csaba fotóművész készítette, a videófelvételeket Pongó Béla rögzítette, míg a szöveget Balogh Géza újságíró írta. A kisfilm a teljesség igénye nélkül bemutatta a természeti kincsek és az épített örökségek egy részét, mint például a sziktavakat, az alföldi szemnek szokatlan vulkanikus hegyeket, a középkorban épült templomokat, várakat, illetve kastélyokat, kúriákat.

“A hungarikum mozgalom ma már a magyar életmódot is védő, a multikulturalizmus hatásainak mérséklésére szolgáló eszköz, erősíti a kötődés kultúráját és a nemzeti identitásunkat is.”

Nagy István kiemelte, jelenleg 83 érték szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, a Magyar Értéktárban pedig 142 kiemelkedő nemzeti érték található. A Kárpát-medencei hungarikum mozgalom eredményeként pedig a több mint 1200 települési, tájegységi és megyei értéktárban megközelítőleg 10 000 települési értéket gyűjtöttek össze a saját értékeik felé forduló helyi közösségek, amelyek száma folyamatosan bővül – tette hozzá a miniszter – írták.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a hungarikum pályázatokkal a hovatartozás kérdésében a társadalom szöveteinek elmélyítésére, identitásunk ellenállóképességének, a kötődés kultúrájának megerősítésére törekszünk.

Hozzátette, az ilyen kisfilmek, kiadványok és rendezvények azért fontosak, mert nemcsak népszerűsítik, de újra a mindennapjaink részévé teszik nemzeti értékeinket. A miniszter a bemutatón köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek nemzeti örökségünk megőrzésében.

(MTI)

Németh Szilárd útban van… – Életkép félúton a népnemzeti élményközpont, a Hungarikum-liget felé…

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.