A huszonkettedik szcientológus tüntetés

Nem volt hétfőn jó napjuk a kormány bűnüldöző szerveinek, este a a Főnix civil csoport tiltakozott a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt a Tiborcz-ügy pánik szerű lezárása ellen, délután a szcientológusok demonstráltak a NAV Bűnügyi igazgatóságánál.

Előzmény

A NAV még 2017. októberében foglalt le nagy mennyiségű vallási iratot a Váci úti központjukban. A közösség szerint az iratoknak semmi közük sincs az adóhatóság vizsgálatához, azonban ezek a vallásgyakorlásuk alapfeltételei. Az iratok indokolatlan lefoglalása a vallásszabadság csorbítása állítják jogászok állásfoglalására hivatkozva.

A szcientológusok képviselője, Vojtilla Tímea a demonstráción kijelentette:

„Azért is demonstrálunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy bár meggyőződésünk, hogy a hatóságokat félrevezették hazugságokon alapuló jelentésekkel, de a vallásgyűlölet ilyen módon történő szítása nagyon rossz irányba vezet. (…)
Nem haragszunk senkire, még az intézkedő hatóságokra és a vallásos anyagainkat visszatartó NAV hivatalnokokra sem, mert tudjuk, hogy félrevezetés áldozatai.”

Megoldás az együttműködés lenne

A NAV-nak beadott petíciójukban hangsúlyozzák, hogy a közösségükben kiemelt figyelmet fordítanak az adózási fegyelem, mint törvényes kötelesség betartására; még az egyéni szcientológus hívek szintjén is.

A szcientológusok kérték a NAV-tól, hogy biztosítson lehetőséget arra, hogy együttműködjenek a nyomozó hatósággal annak érdekében, hogy bemutassák vagy bebizonyítsák, hogy ezek az iratok nem relevánsak a nyomozás szempontjából, és ezáltal helyreállhat a vallásgyakorlásuk.

A szcientológusok immár 22. alkalommal rendeztek demonstrációt az elmúlt egy évben, sokszor több ezer fő részvételével.
Ebben az esetben nem az a kérdés, hogy kinek mi a véleménye a szcientológiáról, hanem, hogy törvényes-e az eljárás, amit az állam egyik szerve alkalmaz.

Előzmény

Zár alá vette a szcientológusok központját a NAV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük