A Jászai Mari térre kerülhet a Nagy Imre-szobor

A mártír miniszterelnök Vértanúk terén álló szobrának új helyéről Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszélt az MTI-nek.

Egyeztetések az új helyszínről

Mint mondta, javaslata alapján a Jászai Mari tér lehet az új helyszín, ahová az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel Nagy Imre szobrát.

Megújul a Vértanúk tere

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának délelőtti zárt ülésén a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek sorában elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet is. Wachsler Tamás az ülés zárt jellegére tekintettel, a megbeszélés részleteit firtató kérdésre nem válaszolt, ugyanakkor elmondta, hogy hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

Autók nem hajthatnak át a téren

A környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint – a tömegközlekedés járatainak kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren – mondta a vezérigazgató.

Nagy Imre szobra helyett Nemzeti vértanúk emlékműve

Jelezte, a bizottság ülésén kapott kérdést a Nagy Imre-szobor sorsáról is. Wachsler Tamás álláspontja szerint – az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében – a Vértanúk tere rehabilitációja során „a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani”. Ennek megfelelően az 1936-ban felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.

„A jelenleg itt álló Nagy Imre-szobor új, méltó helyre kerül” – mondta Wachsler Tamás.

Előzmény

Nagy Imre maradhat, vagy újra viszik…?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük