A jelenlegi médiatörvény kukába való – ha módosul, még rosszabb lesz

A médiatörvény módosítására benyújtott új kormányzati javaslat a Fidesz médiapozícióinak megerősítéséről, bebetonozásáról szól – értékelt Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Depolitizálni akarják a társadalmat

Hangsúlyozta, bár az MSZP szerint az egész hatályban lévő médiatörvény kukába való, a jogszabály mostani módosítása tovább ront a helyzeten: tovább korlátozza a sajtószabadságot, és azt célozza, hogy depolitizálja a társadalmat, ellehetetlenítse az emberek hozzáférését a valódi hírekhez.

Az előterjesztés szocialisták által kifogásolt pontjai közül kiemelte azt a javasolt változtatást, amely eltörölné a reggeli kötelező hírtájékoztatást a tévékben, az estit pedig 45 percben korlátozná. Kunhalmi Ágnes ezt a szerkesztői szabadság és az ellenzéki médiamegjelenések szűkítésének tartja.

Az ellenzéki képviselő a fideszes médiabirodalom bebetonozását látja abban, hogy hétről tíz évre nőne a rádiós frekvenciajogosultsági idő, meghosszabbítása pedig öt helyett hét évre történne a kormány indítványa értelmében.

Becsület és bizalom

Kunhalmi Ágnes a közelgő önkormányzati választásokra utalva kijelentette: a nyilvánosság szabadságát biztosíthatná, ha ellenzéki polgármestereket juttatnának pozícióba a választók.

Kérdésre a szocialista politikus azt mondta, Karácsony Gergely betartotta a DK-val kötött egyezsége minden pontját.

Hozzátette, minden ellenzéki politikusnak a becsület és a bizalom talaján kell állnia, e nélkül ugyanis nem különböznének a kormánypártiaktól. Azt mondta, a DK-t továbbra is pártja természetes szövetségesének tartja, bármit mondjon Karácsony Gergelyről a Demokratikus Koalíció. „A bizalmat valamilyen módon helyre kell állítani, de bizalom van” – felelte az MSZP és a DK közötti viszonyra vonatkozó további kérdésre.

(Forrás: MTI)

Tóth Bertalan: a cél az, hogy Karácsony Gergely nyerje meg az ellenzéki előválasztást

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük