Sorting by

×

A jó Csiszár virágvasárnapja

Csiszár Jenő új rezidenciát kapott tőlünk (tőled is, tőlem is, bizony!) a Lago di Como (Comói tó) partján, 60 kilométerre a főkonzulátustól. Megkérdezték a KKM-et. “A magyar külügyminisztérium annyit válaszolt …, hogy a rezidenciát a jogszabályoknak megfelelően választották ki, és nincs előírás a külképviselet és a rezidencia távolságára. A HVG úgy tudja, Szijjártó Péter is járt Csiszár villájában.” Naná, épp ott nem járt volna?

De nem csak ez a bibi

A külügy valóban nem írja elő a távolságot a “rezi” és a misszió között, de az észszerűséget figyelembe kell venni. Például

  • a mindennapi munkába járást (legyünk jóindulatúak, barátaim) 240 km/nap,
  • a nem mindennapi munkába járást (csak ne legyünk mi olyan jóindulatúak!) figyelembe véve a normál, sőt, a különlegesen kezelt postát naponta többször is ki kell vinni és vissza kell hozni: min. 120, de inkább 240 km/nap, mert alig hiszem, sőt, biztos, hogy minden iromány a rezin sem tárolható.

Azért a külképviselet nem a vidámvásár, bár ahogy a mai Külgazdasági és Külügyminisztériumot elnézem, nem biztos, hogy az a többség, aki érti a különbséget,

  • rendezvények esetén a személyzet, vagy kimegy és vissza (sokszor 120 km/rendezvény), vagy a rezidencián lakik, de mindenki nem lakhat ott.

A dolog természetétől fogva személyzet kell a misszióra is, -tehát vagy két személyzet van (pl. két takarító/felszolgáló/kapus/gépkocsivezető stb.), vagy egy, de az ingázik. Normál távolság esetén (Stockholmban, Koppenhágában, vagy ha a rezi a misszió területén belül van, de külön épületben (Ljubljana), akkor ez nem gond. Milanóban eszerint többször 120 km/nap, vagy dupla bérköltség.

  • Miután semmilyen idegen nyelven nem beszél a kívánt szinten (munkanyelv), tolmács is kell a misszóvezetőnek (aki, pár év óta, bár főkonzulátust vezet, nagykövet) , akár a helyiekhez, akár a harmadik országbeli diplomatákhoz.

Megjegyzem, mindkét részről kiröhögik, de ő azt nem tudja

Hemingway két hét alatt tanult meg olaszul, az átlag magyar egyetemista megkérdezné, hány nap van a vizsgáig, de hát nem lehet mindenkinek akkora esze. A tolmács valószínűleg egy diplomata, vagy helyi alkalmazott (alkalmanként újabb 120 km)

Budapesttől Székesfehérvár 67 km

Meglepődnék, ha bármely nagykövet rezidenciája is Székesfehérváron volna. Pedig szép, régi város, valamikor királyi székhely. Igaz, hogy onnan még egy darabidő a Balaton, a Comói tónál viszont ott a víz.

Pénz meg, mint a tenger.

Forrás

Háttér

A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint

a milánói főkonzulátus a korábbiaknál valamelyest drágábban bérel ingatlant a főkonzul számára, méghozzá egy olyan üzletembertől, akinek magyarországi terjeszkedését a diplomáciai képviselet egyengeti.

Csiszár Jenő főkonzul rezidenciája így nem Milánóban, a főkonzulátus közvetlen közelében van, hanem attól egyórás autóútra, a Comói-tó partján áll, és ott élvezi a diplomáciai védelmet.

A 350 négyzetméteres, 13 helyiségből álló, úszómedencés villa mellett egy tóparti stég könnyíti meg a gyönyörködést a festői környezetben, a svájci Alpoktól néhány kilométerre.

A portál információi szerint az eljárást a római magyar nagykövet is kifogásolta, mert

Csiszár sem a római képviseletet, sem a fogadó állam hatóságait nem tájékoztatta a terveiről.

A főkonzul ugyanakkor intenzív kapcsolatokat ápol a comói üzleti és közélet szereplőivel, köztük egy olyan pénzügyi tanácsadóval, Stefano Noschesével, akit néhány évvel ezelőtt egy pénzmosási ügyben vádoltak meg az olasz hatóságok.

Csiszár, a  “kosarasférj”

Csiszár Jenő számára – aki leginkább a Heti Hetes tévéműsor hírolvasójaként és az Apukám világa című betelefonálós rádióműsor által vált híressé – a lombardiai Como valóban nem volt ismeretlen terep.

A kétezres évtized elején felesége, Ujvári Eszter kosárlabdás karrierje miatt került oda, saját bevallása szerint „focistafeleségként”. 2017-es főkonzuli kinevezése nagy port kavart, hiszen

nem járta végig a diplomaták felemelkedésének szokásos grádicsait, kinevezésekor még a nyelvtudása is akadozott.

A külügyben arra hivatkoztak, hogy

„Csiszár Jenő az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, élt Olaszországban, teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények javításában”.

További részleteket ide kattintva tudhat meg.

Kapcsolódó

 

A jó Csiszár virágvasárnapja

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.