A jó öreg könyvégetés újra hódít – bálványimádás gyanúja miatt égtek a Harry Potter-könyvek

Úgy látszik nem csak magyar privilégium, hogy nem tanulunk a múlt melléfogásaiból, bűneiből. Harry Potter és a Twilight ifjúsági irodalmat, Osho indiai guru írásait, és más könyveket, különböző buddhista dharma figurákat égettek el nyilvánosan az észak-lengyelországi Gdańsk városában – adta hírül vasárnap az “SMS A Mennyországból” elnevezésű katolikus alapítvány és evangelizációs szervezet Facebook oldalán. Ime a XXI. századi könyvégetés.

Volt már ilyen, nem lett jó vége…

Semjén: a legjobb, ha a pénz az egyházaknál van! – fenébe az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, tudománnyal….

Az akciót több bibliai idézettel, is alátámasztották, például az ószövetségi törvény magyarázatával, amely Mózes V. könyvében a 7. fejezet 25. sora:

„Az ő isteneiknek faragott képeit tűzzel égesd meg; az azokon lévő ezüstöt és aranyat meg ne kívánd, és magadnak el ne vedd, hogy tőrbe ne essél miatta; mert útálatosság az az Úr előtt, a te Istened előtt.”

Ennek ellenére a posztot sokan megrökönyödve kommentálták, és áprilisi tréfára is gyanakodtak, azonban az égetés szervezői megerősítették, hogy akciójuk rendkívül komoly szándékokkal zajlott le.

https://www.facebook.com/smsznieba/posts/2545077458835661

“Az eseményről fotókat készítettek, amelyeken látható, hogy különböző egyházi és civil személyek, egyekekekkel együtt a templomban gyűjtötték össze és válogatták ki az elégetésre ítélt tárgyakat, amelyeket egy kosárban gyalog vitték el az égetés helyszínére. Az eseményt, a képek alapján, a vasárnapi mise után tartották meg.

“Nem könyveket égettünk, hanem az okkultizmussal és a mágiával összefüggésben álló tárgyakat – az ilyen könyveken kívül, amuletteket és talizmánokat és más tárgyakat, amelyeket a hívek gyűjtöttek össze, mert eljött az idő, hogy rendet tegyünk”

– ezt már hétfőn nyilatkozta Jan Kucharski gdański plébános a NaTeman liberális hírportálnak.

A szervezet a könyvégetésről készült képeket feltöltötte Facebook oldalára. Tettüket különböző bibliai, ószövetségi idézetekkel indokolták. “Az ő isteneiknek faragott képeit tűzzel égesd meg; az azokon lévő ezüstöt és aranyat meg ne kívánd, és magadnak el ne vedd, hogy tőrbe ne essél miatta; mert útálatosság az az Úr előtt, a te Istened előtt.” (Mózes V. könyve, 7:25 )”

A lengyel klérus, amely még ma is igen nagy számú hívőt vonz az országban az utóbbi hetekben egyébként a köreikben is kirobbant pedofília-ügyek keltette botránnyal küzd épp, a gnieznói érsekség szerint eddig országszerte 400 papjuk érintett gyermekmolesztálási ügyekben.

(TheJournal.ie / AFP/ zl)

Forrás

A debreceni szélsőjobbos képviselő cenzori szerepben, következik a könyvégetés?

A könyvégetéssel azonos a CEU elüldözése

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük