A Jóban, rosszban egyik epizódrendezője újabb 1.232 milliót kapott a meglévő 1.268 mellé új filmjéhez – Hiába no, a referencia…..

Az 1242 – A Nyugat kapujában című film gyártási támogatását megduplázta a Nemzeti Filmintézet, így 2.500 millió forintból gazdálkodhat a nagyjátékfilmes téren nem túl nagy gyakorlattal rendelkező, korábban Jóban, rosszban-, Korhatáros szerelem- és Tűzvonalban-epizódokat rendező Soós Péter – derült ki a Film.hu cikkéből.

Ha a Jóban, rosszban-ban jó volt, akkor ezt is tudja (?)….

A Nemzeti Filmintézet decemberben további 1 milliárd 232 millió forint gyártási támogatást ítélt meg az 1242 – A Nyugat kapujában című magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban készülő filmnek. Ezzel a történelmi akció-dráma magyar közvetlen gyártási támogatása a duplájára emelkedett, mivel az NFI döntőbizottsága tavaly áprilisban egyszer már megszavazott 1 milliárd 268 millió forintot erre a célra Soós Péter alkotásának. A többlettámogatásáról az  portál a producert, Sipos Kornélt kérdezte. Szerinte az újabb egymilliárd kérvényezésének összetett okai vannak, amelyek a pályázati rendszer jellegéből is adódnak. A pályázatot még 2021 decemberében adták be, ezt áprilisban fogadták el, szerződést pedig augusztus végén írtak. A két időpont között viszont rengeteg minden történt a háború kirobbanásától a kata megszüntetésén át a dollár- és euróárfolyam elszállásáig. A nemzetközi szereplők pedig dollárban kapják a fizetésüket.

„A szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt”

– fogalmazott Sipos.

A bemutató: 2023 végére várható

A tatárjárásos produkció a maga 2,5 milliárdos gyártási költségvetésével az egyik legdrágább magyar történelmi film lesz.

A Hunyadi-sorozat a Filmintézettől 10,5, a Hadik 2,36, a Tündérkert-sorozat 2,15 milliárd forintot, az Aranybulla-sorozat pedig 692 milliót kapott. Az 1242 teljes költségvetése körülbelül tízmillió dollárt, azaz 3 milliárd 700 millió forintot tesz ki. A forgatások Szilvásváradon és a Kiscelli Múzeumban, jelentős részben mongol színészekkel zajlanak. További felvételek lesznek Szentendrén. A forgatás februárban fejeződhet be, a bemutató 2023 végén várható. (forrás)

Egy hete hüledeztünk az Aranybulla milliárdos bekerülési költségén

A Kriskó László rendezésében, Rákay Philip produceri munkájával megvalósult sorozat első epizódját karácsony első napján adta a Duna Tv. A történetből két változat lesz:

egy kimondottan edukációs szándékkal készült dramatizált dokumentum-sorozat és egy egész estés nagyjátékfilm.

Előbbi került most adásba, utóbbi jövő áprilisra készül majd el. A dokumentumsorozatban amellett, hogy narrátor mondja fel történelemkönyv-szerűen az eseményeket, illetve különböző szakértők magyarázzák az eseményeket, gyakran játékfilmes jelenetekkel színesítik a „töriórát”. E jelenetek tűnnek fel majd a nagyjátékfilmben is, ott nyilván kihagyva az edukációs eszközöket.

A film költségvetése egymilliárd forint fölött lesz. Tavaly januárban a Filmintézet négymillió forinttal támogatta a forgatókönyv-fejlesztési pályázatot, amelyben forgatókönyvíróként Kis-Szabó Márk és Rákay Philip szerepelt, utóbbi producerként is feltűnik a projektben. Nem sokkal később a Nemzeti Filmintézet bejelentette, hogy 600 millió forintos gyártási támogatást ad a műre.