A jogállam működése magyar módra – Horger Antal szelleme újra él a szegedi egyetemen

Naponta ezrek betegszenek meg és százak kénytelenek búcsút venni világunktól, mert Magyarországon immár a járvány harmadik hulláma az úr. Vajon tudnak erről azok a jogalkotók, akik az egészségügyi dolgozók nyakába zúdították az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt?

Vajon törődtek-e fikarcnyit is azzal,

hogy a kormányrendeletet az eljárási szabályok szerint az érintettek legalább időben megismerhessék? Vajon az egészségügyben dolgozók kaptak-e jogi-szakmai segítséget az iromány megértéséhez és értelmezéséhez? (Bevallom, én az első oldal áttekintése után feladtam a böngészést, s csak annyi szerencsém van, hogy nem vagyok sem orvos, sem másféle közalkalmazott)

Ez a nyavalyás jogszabály még csak egy napja van érvényben, de következményei nyomán egyhamar temetővé változhat az egész ország. És ez nem az egészségügyi dolgozók felelőssége lesz.

Szakvélemények szerint ez a szabályozás egyszerűen jogi fércmű

Kötelezettségeket ró az érdekeltekre, miközben egy sor munkajogi kérdést nyitva hagy, előírást nem tartalmaz, jogvédelmet nem ad. A kórházi vezetők a személyzet elé dugják a szerződést, s megnyugtatják őket, hogy a kérdéses kérdéseket majd később kiegészítő rendeletekkel megoldják. Így működik a magyar jogállam az egészségügyben abban a pillanatban amikor az orvosok és az ápolók munkájára, hivatástudatára a leginkább szükség van.

Mondják csak, szép, okos jogalkotó hölgyek és urak!

Ép elmével, jogászi esküjük tudatában rakták össze ezt a kupac jogi szemetet, vagy politikusi indíttatásra, netán utasításra cselekedtek? Vajon mi készteti (ezt minden más tekintetben is kormányzásra alkalmatlan) kormányt, hogy ilyen vészterhes pillanatokban éppen azokkal toljon ki aljas módon, akiknek szakértelmére és munkájára a leginkább szüksége van? Érti ezt valaki? Vagy ez már a végképp elhatalmasodott hatalmi téboly kórjele?

A választ talán ideggyógyászok tudják, de ők alkalmasint éppen felmondtak.

Szegeden feltámadt Horger Antal szelleme,

az egyetemi vezetők fenyegetik az ellenálló orvosokat, de ők nem hagyják magukat: A tudományegyetem kilenc gyógyászati intézményének és osztályának egészségügyi dolgozói értekezletet tartottak az egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos szerződés megkötésének feltételeiről.

“A kollégák február 26-án jelezték az egyetem vezetésének, hogy …az ajánlott szerződéses feltételeket (többek között az ügyeleti időre le-csökkentett bért, a pótlékok elvételét és az egyeztetés ellehetetlenítését) elfogadhatatlannak tartják. A médiában megjelent egyes hírekkel ellentétben a Szegedi Tudomány-egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem kötött semmilyen megállapodást az egészségügyi dolgozókkal. A fenti előzmények után sajnos a mai napon is számos kolléga döntött úgy, hogy nem köti meg a szerződést. Az értekezlet résztvevő-inek többsége – a betegellátás érdekeit szem előtt tartva – a mai napon szerződését egy záradékot jelentő nyilatkozattal látta el, ebben rögzítve, hogy amennyiben 2021. má-jus 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével. … Szeged, 2021. 03. 01. Az érintett klinikák egészségügyi dolgozóinak közössége“

Budapesten a Jahn Ferenc Kórházban és a Szent Imre Kórházban, Tatabányán orvosok és ápolók utasították el az új szerződés aláírását, s emiatt több osztály működés-képtelenné vált.

S ez csak az első nap!

Debrecenből, Nyíregyházáról is durcás orvosokról és ápolókról érkeztek korábban hírek, de ezeken a helyeken állítólag megszületett a megegyezés. Annyi bizonyos, hogy a fafejű kormány a járvány kellős közepén, éleződő veszélyhelyzetben ocsmány módon próbál kibabrálni az egészségügyiekkel, s nem kizárt, hogy sikerül neki, mert

 • Az orvosok és ápolók nem hagyhatják magukra a betegeket! Esküvel fogadták meg egykor, hogy legjobb tudásuk szerint gyógyítják és ápolják őket. Eleve csapdában vannak.
 • Sokuknak van lakáshitele, kiépített helyi egzisztenciája, amelyet nem lehet csak úgy azonnal felborítani
 • Vannak szakvizsga előtt álló rezidensek, akik veszélyeztetik karrierjüket, ha ezt a förmedvény szerződést nem írják alá
 • Adódhat úgy is, hogy az ellenkező orvosok még a pályát is kénytelen elhagyni, mert politikai beosztásban dolgozó főnökeik (alaptalanul) megvádolhatják őket például szakmai mulasztással

Az egész förtelemben két dolog van, ami jó,

már ha úgy lesz jó, ahogyan a kamara és a miniszterelnök megállapodása szólt, vagyis hogy legalább az orvosok megkapják a tetemes fizetésemelést. És ezzel együtt talán megszűnik a hálapénz. (De a kormány ebben is elrejtett egy jókora bombatöltetet, mert az ápolók, a szakszemélyzet, a háziorvosok, a fogorvosok, a mentősök, a szociális ellátó rendszer dolgozói egyelőre jobbára csupán ígéreteket, vállveregetést és itt-ott némi állami hálapénzt kaptak, egyéb-ként a magas kormány valójában csöppet sem törődik velük.)

Közben pedig az illetékes miniszter úr a partvonalon kívülről a várható szigorításokról regél a sajtóban, de szíve szerint arról számolna be a legnagyobb örömmel, hogy meglelték Mátyás király csontjait, és sikerült összeállítani a nagy uralkodó csontvázát.

Magyarországon

az egészségesekben, a betegekben, az egészségügyben munkálkodókban, kicsikben és nagyokban az egészségügy állapota, a járvány elleni védekezés és a vakcinaügyi kormányzati hazudozás láttán kezd az a benyomás kialakulni, hogy az egészségügyi jogalkotók és a politika legfőbb vezetői mind elmekórtani esetek, s ideje lenne ápolásukra újra kinyitni a Lipótot. De ha erre nincs mód, mert kínai vasútra és Moto GP építésére kell a pénz, akkor jövő tavasszal mindenképpen útilaput kell kötni a talpukra, mert ha továbbra is ez a kormányzati elmebaj uralja az országot, előbb-utóbb nem marad majd itthon sem orvos sem ápoló, hogy az utolsó perc után reánk borítsa a szemfedőt.

 

Karas, Orbán, dudálás, boldogság, felhívás

 

Karas, Orbán, figyelmeztetés

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A jogállam működése magyar módra – Horger Antal szelleme újra él a szegedi egyetemen

 • 2021.03.04 - 04:40
  Közvetlen hivatkozás

  “the end, konyec,finító,a redőny végleg lehúzva,
  csak a politikus röhög a markába,mindig mindent megúszva”
  idézet..

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük