Sorting by

×

Ne reménykedj! A jövő hét közepéig marad a rendkívüli hideg

A tél közepén is ritka az ilyen hideg idő, nemhogy, ahol most tartunk,  az évszak vége felé. Sajnos nem szolgálhatunk a gyors enyhülés hírével. Még jónéhány napig didereghetünk.

Szombat délutánra is csak gyengül a hideg, de nem szűnik meg a fagy

Napsütés lesz jellemző időnkénti kevés felhőzettel. Többnyire mérsékelt erősségű, az északnyugati országrészben még élénk lökésekkel kísért É-i szél fúj.

Este, éjjel, az északkeleti határvidéken lehet felhősödés, kisebb hószállingózás, de jelentős mennyiség nem várható. Másutt csillagfényes és ismét erősen fagyos idő lesz.

Vasárnap folytatódik a hideg, fagyos, túlnyomóan napos idő. A középső országrész kivételével ismét felerősödik az É-i szél, hozza az utánpótlást a fagyos levegőből. A hajnali erős fagy napközben enyhül, de éppen csak fagypont köré, néhol kevéssel a fölé, máshol pár fokkal az alá várható a maximum hőmérséklet.

Éjszaka csillagfényes, derült, ismét erősen fagyos idő várható. A Dunától keletre eső térségben gyenge vagy mérsékelt légmozgás ígérkezik, míg a Dunántúlon élénk, erős É-i szél fúj.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szombat délután -4 – -1,

vasárnap reggel -14 – -6,

vasárnap délután -1 – +2,

hétfő reggel -12 – -5 fok körül alakul.

– Hétfőn még mindig jön utánpótlása a hideg levegőnek, ugyanakkor napsütésre van kilátás, és a hideg levegő beáramlásának ellenére, kissé már magasabbra emelkedik a hőmérséklet az előző napokéhoz képest. Kevesebb helyen várható egész napos fagy. Továbbra is élénk É-i szél fúj.

– Kedden, szerdán D-ire forduló légáramlás körvonalazódik, megkezdődik az enyhülés. Az enyhüléssel felhősödés és szórványos, kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék érkezhet.

hideg

Orvosmeteorológia

Vasárnap front nem lesz felettünk, de az erős fagy megviseli a szervezetet. A szív- és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak. Vérnyomás emelkedés, szívritmuszavarok, a koszorúér betegeknél mellkasi nyomás jelentkezhet. A meszes (sclerotikus) agyi erek véráramlása is romlik, ami szédülést, egyensúlyzavart, hányingert okozhat, súlyosabb esetben beszédzavar, végtaggyengeség léphet fel. Elhúzódó, illetve újonnan kialakuló tünetek esetén javasolt orvoshoz fordulni! A fagyos levegő szárítja és sérülékennyé teszi a bőrt, ezért ajánlott a szabad bőrfelületek zsírosabb krémmel való védelme. (eumet)

A BKK felhívása

hideg

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.