Sorting by

×

A józan ész és a politikai érdek – Adatokat a vakcináért cserébe

Ha véletlenül tudnám, mit kellene tenni a járvány mielőbbi megfékezése érdekében, akkor sem hallgatnék magamra, mert azt nem tudnám, hogy jól tudom-e, amit tudok. Amint gyűjtögetem a magam egyszerű módján az információkat, úgy tűnik, hogy Izrael állam és a Pfizer együttműködése lehet a legértelmesebb módszer a pandémia ellen.

Ennek keretében

– amint az a Szabad Európa portálon olvasható – Izrael kormánya megállapodást kötött a Pfizerrel, amelynek alapján egészségügyi adatokat fog megosztani az oltóanyagot gyártó céggel a vakcina folyamatos szállításáért cserébe. Az egyezmény módot ad Izrael számára, hogy lakossága nagy részét viszonylag gyorsan immunizálja, és ennek ellenében az ország értékes kutatási eredményekkel segítheti mind a gyártó céget, mind a világ többi részén is a felhasználókat.

Yuli Edelstein izraeli egészségügyi miniszter az AP hírügynökségnek elmondta:

„A kormány olyan adatokat ad át, amelyekből látszik, hogy az oltás hogyan befolyá-solja a betegség szintjét Izraelben, a gazdaság nyitásának lehetőségét, a társadalmi élet különböző aspektusait, illetve, hogy van-e az oltásnak valamilyen mellékhatása.”

Az egyezménynek, s annak nyomán a kivételezéshez vezető módszernek vannak kritikusai,

mert ez bizony felboríthatja az oltóanyag elvileg általánosan egyenlő elosztására vonatkozó nemzetközi megállapodásokat. Az sem nagy meglepetés, hogy mivel az oltáskampány az országban immár nemzeti ügy, ez áll Netanjahu újraválasztási kampányának középpontjában is. A józan ész és a politikai érdek itt találkozik. A járvány megfékezése nyilván fontosabb a közvélemény, a választók számára, mint a gazdasági válság, és azok az apró-cseprő(?) korrupciós ügyek, amelyeket a miniszterelnök rovására írnak.

Ezzel együtt Izrael állam és a Pfizer egyezménye talán példaadó lehet más országok számára is

– no nem azzal, hogy az egyezmény révén Izrael kivételezett helyzetet ví-vott ki a vakcina szállításában, és azzal sem, hogy Izrael (állítólag) többet fizet a gyógyszerért mint mások, hanem az információk megosztásával. Magyarországon még a közvetlenül érdekelt orvosok, kórházak, virológusok, járványügyi hatóságok körében sincs központilag szervezett információáramlás, a nagyközönség pedig nap-nap után több-kevesebb ellentmondó, bizonytalan, kevéssé hiteles tájékoztatást kap az Operatív Törzstől, a miniszterelnöktől, illetéktelen miniszterektől és államtitkároktól a járványhelyzetről, vakcinák engedélyezéséről, az oltóanyag hatékonyságáról és esetleges mellékhatásairól.

A szakemberek vélekedései sem egységesek!

Szóval irdatlan nagy katyvasz az egész hazai tájékoztatás, s a kormánynak esze ágában sincs rendet teremteni ebben, hiszen ő maga a kommunikációs káosz előidézője és haszonélvezője!

Pedig a széles körű és hiteles kormányzati tájékoztatás több bizalmat ébresztene az oltás és a kormány által egyelőre oly hiábavalóan népszerűsíteni kívánt orosz és kínai vakcina iránt.

Sajnos ennek hátterében is politikai motívumok sejthetők, amennyiben a kormány azt akarja érzékeltetni, hogy mi, büszke magyarok jól megvagyunk az Európai Unió nélkül is, mert lám, képesek vagyunk milliószámra hatásos medicinát beszerezni az európai gyógyszerügynökség áldása nélkül is. (Az, hogy a kínai és az orosz üzletben esetleg némi magánbiznisz is lehetséges, már meg sem említem, hiszen erről nem tudunk semmit, sőt még csak gyanúnk sincs!) No hát vagyok bátor kijelenteni: Izrael állam jobban csinálja!

Tesla

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A józan ész és a politikai érdek – Adatokat a vakcináért cserébe

  • 2021.01.21 - 18:20
    Közvetlen hivatkozás

    A maffia hatalmának legfontosabb alapjairól van szó: titkolózás, félreinformálás (dezinformáció).

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.