Pikó András: a józsefvárosiak 99 százalékát nem érinti a helyi adóemelés! - Városi Kurír

Sorting by

×

Pikó András: a józsefvárosiak 99 százalékát nem érinti a helyi adóemelés!

„Pikó András egyszemélyben döntött úgy, hogy adókkal sújtja az amúgy is egyre nehezebb helyzetben lévő, sok józsefvárosi lakónak munkahelyet biztosító kerületi vállalkozásokat, illetve magánszemélyeket. A baloldali városvezetés növeli az építmény-, telek- és kommunális adót, azt remélve, hogy ezzel a baloldali városvezetés közel 170 millió forintos bevételhez jut” – írta meg a Fidesz józsefvárosi szervezete közösségi oldalán. A pénteki posztot átvette a kormánysajtó és az ügyben megszólalók nem kímélték a polgármester döntését.

Hirdetés

Pikó a egyértelműsít

A koronavírus-járvány okozta válság és a sorozatos kormányzati elvonások ellenére olyan helyi adóemelést fogadott el a Józsefvárosi Önkormányzat vezetése, amely minimális mértékben érinti a kerületben élőket.
A kommunális adó, az építményadó és a telekadó változása a 76 000 lakosú Józsefvárosban 5 238 adózót érint, ebből 1 036 a VIII. kerületi adózó.

Az érintett kerületi magánszemélyek száma 636 fő, ami kevesebb, mint a lakosság 1 százaléka.

A helyi adók emelése nem rendkívüli, volt rá példa a korábbi években is. Az emelés mértéke megfelel a törvényi előírásoknak. A helyi közteherviselésből eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében ugyanis időről időre indokolt legalább az infláció mértékével egyező korrekció.

A kommunális adó és a telekadó 2015-ben emelkedett utoljára, így most előbbi 10,8 százalékkal, utóbbi pedig 10, 9 százalékkal emelkedik

Az építményadó esetében az előző önkormányzati vezetés 2019. január 1-től a jelenleginél nagyobb adóemelést hajtott végre. Nem csak a legfelső sávot emelte, hanem lecsökkentette a kedvezményesen adózó építményterületet és kiterjesztette az adót az egyéb szálláshelyszolgáltatásra is.

A jelenlegi intézkedés karbantartó jellegű, az inflációt követi, miközben fenntartja az adószerkezetet, így a kedvezményesen adózó sávokat is az építményadó esetében, ami a kis és közepes méretű vállalkozásoknak kedvez a kerületben. A 8. kerületi kisebb méretű üzlethelyiségek továbbra is az egyik legalacsonyabb építményadót fizetik Budapesten.

A mostani emelés 6 százalékos az építményadó esetében:

  • az adóalap 100 m2-t meg nem haladó része után 30 forint/ m2/ év
  • az adóalap 100 m2-nél nagyobb, de 500 m2-t meg nem haladó része
    után 100 forint/ m2/ év
  • az adóalap 500 m2-t meghaladó része után 20 forint/ m2/ év a növelés összege

A kedvezményesen adózók esetében ez minimális növekedéssel jár, például:

100 m2-es építmény után eddig évi 5 000 forintot, jövőre 5 300 forintot kell majd fizetni.

<<< Friss hírek! >>>

A helyi adóemelés azért is szükséges, mert a járványhelyzet, és a Józsefvárost extrém mértékben sújtó kormányzati elvonások fenyegetik az önkormányzat költségvetésének stabilitását

Az idei évet érintő bevételkiesés összességében eléri a 2,7 milliárd forintot. Ebből tisztán kormányzati megszorítás a gépjárműadó-részesedés elvétele, ami 185 millió forint, a közterületi parkolási díjak elmaradása, ami 600 millió forint, a reklámhordozókra kivetett építményadó eltörlése, ami közel 25 millió forint kiesést jelent.

Ezen felül a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva elvont még a józsefvárosiaktól 1 milliárd 125 millió forint központi fejlesztési támogatást is, miközben ugyenebben az évben közel ennyivel jutott több a Kocsi Máté által irányított Kézilabda Szövetségnek vagy a Ferencz Orsolya kerületi képviselő által vezetett kormányzati űrprogramra.

Az önkormányzat vezetése sajnálatosnak tartja,

hogy a kormánypárt helyi képviselői ebben a válsághelyzetben egy a józsefvárosiakat minimálisan érintő, ésszerű és megfizethető mértékű adóemelésből próbálnak műbalhét csinálni, miközben

egy szavuk nem volt arra, amikor a kormány milliárdokat húzott ki a kerületiek zsebéből.

Az önkormányzat a kormánnyal ellentétben, minden nehézség ellenére segíteni fogja a válság miatt bajba került józsefvárosiakat.

Ezt szolgálja az önkormányzat működőképességének fenntartása.

Titanic

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.