A Juncker-terv 1,1 millió munkahely létrejöttét segítette

A munkahelyteremtés mellett, a terv 0,9 százalékkal járult hozzá az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) növekedéséhez az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) – közölte kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Beruházásösztönző intézkedéscsomag

Becslések szerint a 2015-ben elindított, Juncker-tervnek is nevezett EFSI 2022-re 1,8 százalékos GDP-bővülést és 1,7 millió új munkahely megteremtését tudja majd felmutatni – ismertetett egy friss jelentést a brüsszeli testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

Kiemelte, hogy a beruházásösztönző intézkedéscsomag keretében eddig mintegy 432 milliárd eurót mozgósítottak, amelynek túlnyomó része magánforrásból származik, s jelenleg is több mint egymillió kis- és középvállalkozást támogatnak.

„Mindig mondtam, hogy az EFSI nem gyógyír minden bajra, de büszkék lehetünk az eredményekre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2000 óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta az EU-ban.

Az uniós export 15 százalékkal nőtt

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítsék elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon, ilyen ösztönzők nélkül esetleg túl kockázatosnak ítélne.

Jean-Claude Juncker egyebek mellett kitért arra is, hogy az EU 2014 óta tizenöt országgal kötött kereskedelmi megállapodást, az uniós export 15 százalékkal nőtt.

A migráció kapcsán aláhúzta, hogy 2015 szeptemberéhez képest több mint 90 százalékkal csökkent az érkezők száma, s az évek során a tengeri műveletekben több mint 760 ezer ember életét sikerült megmenteni.

Erősíteni kell az Európai Unió szerepét a világban,

ehhez szerinte minősített többségi döntéshozásra kellene áttérni az uniós tagállamok tanácsában a fontosabb területeken.

„Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt években kis része voltam valaminek, ami sokkal nagyobb és fontosabb bármelyikünknél” – mondta a képviselők előtt.

Továbbra is harcolni kell Európáért,

és az ostoba nacionalizmusok ellen. Éljen soká Európa! – zárta a beszédét, amelyet hosszan tartó taps követett az egyébként csak félig teli ülésteremben.

A strasbourgi vitán Juncker ötéves mandátumát értékelték, mivel nagy rá az esély, hogy a bizottság jelenlegi elnöke most jelenik meg utoljára a képviselőtestület előtt.

Juncker közel húsz éven keresztül volt Luxemburg kormányfője, teljes politikai karrierje során 147 EU-csúcstalálkozón vett részt, ami rekordnak számít.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük