Kerítésen innen

A kata felelőtlen, gonosz szétzúzásának hatása az egészségügyre

kata,

Nem csupán a médiában dolgozókat, oktatókat vagy kismamákat, kisgyermekes anyukákat érinti rosszul az új KATA-törvény “módosítása”. Az egészségügyi dolgozók jó része szintén bajba kerülhet. A szakdolgozói kamara szerint ellátási nehézségeket okozhat az új helyzet.

Alaposan felforgatta az új KATA-törvény az egészségügyben dolgozók életét is

A törvénymódosítás alapján a jövőben csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja ezt az adózási formát, aki kizárólag magánszemélyektől szerez bevételt és nem cégektől. A kisadózók tételes adójának módosítása miatt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is levélben fordult az egészségügyi államtitkárhoz, azt kérve, mentesüljenek a szakdolgozók az új törvény alól, míg az átalakítások nem zárulnak le az egészségügyben, hiszen a betegek és az ellátás biztonsága a tét. A KATA-törvény módosítása könnyen további ellátás-szervezési nehézségekkel járhat.

Az ügyeletek kialakítását is nehezíti

Magyar Orvosi Kamara elnöksége ugyancsak tiltakozott – közleményben hívták fel a kormány figyelmét arra, hogy a változás komoly gondokat okozhat. Az ügyeletek kialakítását is nehezíti ugyanis a KATA-szabályok átalakítása – miszerint megtiltják a nem magánszemélyeknek számlázást -, s ez gátolhatja a folyamatos ellátást a rendelőkben, a kórházi osztályokon. Hazánkban körülbelül 400 ezer kisvállalkozó használta ezt az adózási formát, s több mint 300 ezernek kell most elgondolkodnia azon, hogyan tovább, miként dolgozhat ezentúl.

Augusztus 1. és szeptember 25. között minden érintettnek nyilatkoznia kell az adóhatóság felé arról, megfelel-e az új feltételeknek és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd tevékenységét.

Akik szeptembertől az új katás feltételeknek nem felelnek meg, azok részére a NAV augusztus 15-ig közzéteszi, hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá.

A kényszerű átállásról szóló nyilatkozatot október 31-ig lehet megtenni.

Egy dolog biztosnak látszik, sokaknak kell majd jóval több adót fizetni, mint eddig, nőhetnek az árak és a feketegazdaság újra lendületet vehet –idézi a 444.hu-t, a napidoktor.hu.

Kapcsolódó

Friss!

About Author

Comment here