A katolikus és református egyetem után megnyitotta kapuit a zsidó egyetem is

Több új kart, új szakokat és új campust is tervez a tavaly októberben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fenntartásába került és Milton Friedman nevét felvevő korábbi Zsigmond Király Egyetem – hangzott el az intézmény tanévnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Pedagógusképzés és hittudomány

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta: a jelenlegi szakokat megtartva, részben átstrukturálják a képzést, elindítják a pedagógusképzést és lesz hittudományi kar is.

Elmondta: a magánegyetem 2017-es megvásárlásával a céljuk az volt, hogy – a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez és a Károli Gáspár Református Egyetemhez hasonlóan – a zsidó közösségnek is legyen olyan felsőoktatási intézménye, amely „az egyházi értékek bázisán” állva színvonalas és sokrétű világi oktatást is tud nyújtani.

Mint mondta, a hittudományi kar részben szeretné kielégíteni a zsidó közösség belső igényeit, így lesz rabbiképzés, de céljuk az is, hogy a világi érdeklődök megismerkedhessenek a sok ezer éves zsidó hagyománnyal és tudománnyal.

Innovatív képzésben gondolkodnak

Kitért arra: az egyetem egy VIII. kerületi campussal is bővülni fog. A Baross utcai épület másfél éve van az EMIH tulajdonában, negyvenfős előadója, valamint több tanterme is van.

Szatmári Péter, az egyetem megbízott rektora arról beszélt, hogy innovatív képzésben gondolkodnak, amely a gazdasági informatika és a gazdasági képzések területén is elsősorban a piacra figyel.

A pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus- és a tanítóképzést indítják el elsőként, hiszen e szakmákból van a legnagyobb hiány – mondta az intézmény rektora.

Úgy fogalmazott, külföldi egyetemekkel együttműködve rövid távon szeretnének a legjobbak közé kerülni nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is.

Az egyetemi oktatás minden korban újraértelmeződik

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a tanévnyitón mondott köszöntőjében kiemelte: az egyetemi oktatás minden korban újraértelmeződik. A mai világ és oktatás jelszavai a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és a versenyképesség. Ugyanakkor az az innováció, amelyik megfeledkezik az emberi tényezőről, semmit sem ér – figyelmeztetett.

Az államtitkár tolmácsolta Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének üdvözletét, aki sikeres akadémiai évet kívánt a hallgatóknak.

A Budapest III. kerületében található Zsigmond Király Egyetemet 2017 októberében vásárolta meg az EMIH, az intézmény hivatalosan idén júliusban vette fel Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevét.

(Forrás: MTI)

Ros Hasana, a zsidó újév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük