Sorting by

×

A Katona és az Örkény színházak nem állnak be a Vidnyánszky-sorba, a Víg még gondolkodik…..

Kemény érvek kíséretében utasította vissza a Vidnyánszky-szervezte 2023-as Színházi Olimpián való részvétel lehetőségét Máté Gábor, a Katona József színház- és Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója. A Vígszínház kitért a válaszadás elől az Index körkérdésére.

Karakán kiállás

Máté Gábor, a Katona József színház igazgatója az Indexnek elmondta, hogy személyes megkeresés érkezett Vidnyánszky Attilától, telefonon történt a meghívás.

“Összehívtam a Művészeti Tanácsot, és hosszas mérlegelés után ezzel az indokkal utasítottuk el a meghívást: “A jelenlegi színházi helyzetben olyan súlyosak a hatalom által nem kedvelt színházak veszteségei, olyan mély az árok a két oldal között, annyira elmérgesedett ez a kibeszéletlenségekkel és rágalmakkal terhelt helyzet, hogy ennek feloldását elképzelhetetlennek tartjuk a nagyszabású Színházi Olimpián való közös részvétellel.”

Vidnyánszky postafordultával válaszolt, amelyben sajnálatát fejezte ki a távolmaradásunkkal kapcsolatban és kérte, hogy ha meggondolnánk magunkat, jelezzük.”

Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója a következőket válaszolta:

Az Örkény István Színház meghívást kapott a Színházi Olimpiára, ám nem él a lehetőséggel. Döntésem oka, hogy a részvétellel közösséget vállalnánk az Előadóművészeti Törvény tartalmával és létrehozásának módjával, illetve a Színház és Filmművészeti Egyetem átalakításának tartalmával és módszerével. Nem mellékes az sem, hogy a rendelkezésre álló összeg területünkön olyan kivételes, hogy egy részéből is hosszú távon lennének megoldhatók szakmánkban alapvető problémák – például a független színházak és társulatok helyzete, amelyeknek zavartalan működése a kőszínházi gyakorlat mellett a magyar előadóművészet jövőjének egyik záloga. A döntést társulatunk egyetértésével hoztam meg.

Még nem tudják….

A Vígszínház nem utasította el a részvételt, kérdéseinkre Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója válaszolt:

“Tudomásunk szerint a Vígszínházhoz hasonlóan több budapesti színház is szándékát fejezte ki a Színház Olimpián való részvétellel kapcsolatban. Mi magunk is tárgyalunk a körülményekről, a lehetőségekről, tehát a konkrét tervek még formálódnak.”

Mi is az a Színházi Olimpia?

Az ókori olimpiák eszméje adta az ötletet Theodórosz Terzopulosznak – aki visszatérő vendég a Nemzeti Színházban, jelenleg éppen a Bakkhánsnőket próbálja és támogatta, hogy Budapest nyerje el a 2023-as rendezés jogát – és neves rendezőtársainak ahhoz, hogy életre hívják a Színházi Olimpiát. Az elsőt 1994-ben, a görögországi Delphiben rendezték – a hely szelleméhez igazodva az antik görög tragédiákkal a középpontban –, majd Japán (Sizuoka), Oroszország (Moszkva), Törökország (Isztambul), Dél-Korea (Szöul), Kína (Peking), Lengyelország (Wrocław) és India (Delhi) adott otthont az eseménynek. A 2019-es olimpia visszatért Japánba (Toga) és Oroszországba (Szentpétervár), két országban zajlott párhuzamosan.

A nagyszabású fesztivál célja a világ minden tájáról érkező színházi alkotók közötti párbeszéd kialakítása.

Magyarország a tizedik olimpiának ad otthont 2023 tavaszán-nyarán, Madách Imre születésének 200. évfordulóján. Ebben az évben rendezik meg tizedik alkalommal a drámaíróról elnevezett nemzetközi színházi fesztivált, a MITEM-et is – az olimpia keretein belül. Vidnyánszky szerint Magyarországot színházi teljesítménye, színházi értékeinek gazdagsága alkalmassá teszi a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére. Így még inkább bekerülhetünk a nemzetközi vérkeringésbe, eszmét cserélhetünk más országok színházaival, és ez jó lehetőség lehet nemcsak a Nemzeti Színháznak, de más budapesti és vidéki színházaknak is.

6.800 milliót utalt ki Orbán Vidnyánszky nagy dobására….

Az Orbán Viktorral történt megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megrendezendő Színházi Olimpia terveit és előkészületeit. Mindezek után decemberben hivatalossá vált:

6,8 milliárd forintot fordít a kormány az eseményre.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint:

a kormány elismerve a Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét, egyetért a Színházi Olimpia 2022. évi előkészületeihez és a 2023. évi megrendezéséhez szükséges központi költségvetési forrás biztosításával.

Kapcsolódó

átver

Egy hozzászólás itt: “A Katona és az Örkény színházak nem állnak be a Vidnyánszky-sorba, a Víg még gondolkodik…..

  • 2022.05.10 - 07:29
    Közvetlen hivatkozás

    Pedig pénz beszél… Jobb lenne beállniuk a sorba, együtt üvölteni a farkasokkal, mert úgy néz ki, ez a rohadt rendszer még nem rohad, a magyar választók akaratából Orbán gyakorlatilag teljhatalmat kapott, és aki nem alkalmazkodik a helyzethez, az eltemeti magát. Olykor a megmaradás egyetlen esélye a bátor kiállás helyett a kollaboráció, bármilyen nehezen is tudom ezt elfogadni. Ma ebben az országban fideszesnek kell lenni legalább látszólag, ha életben akarunk maradni.
    Azért a lelkünk nem eladó, csak most nem sokra megyünk vele.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.