A kéményseprők kiálltak Tarlós mellett

„Kéményseprőt látok, szerencsét találok” – szól a babonás mondás, ami most fordítva sült el. Kis magyar abszurd: alig 12 órával azután, hogy maga a kormányzó miniszterelnök Tarlós Istvánt Budapest főpolgármesterének jelölte, a Kéményseprők Országos Szövetsége (KOSZ) sietett közleményt megjelentetni, hogy ők teljes mellszélességgel kiállnak “kollégájuk” mellett.

A KOSZ közleménye a legsötétebb Rákosi időket idézi,

ami ráadásul mindjárt egy önellentmondással indít.

“Bár az elmúlt közel két és fél év során nem sok oka volt a kéményseprőknek az örömre, a szakmát, számos esetben hátrányosan érintő jogszabály módosítások végett, most mégis örömmel értesültünk róla, miszerint Tarlós István főpolgármester a Miniszterelnökkel folytatott egyeztetést követően, hivatalosan is bejelentette, hogy vállalva a Kormány és a Fidesz felkérését, újra elindul a főpolgármesteri tisztségért a jövő évi önkormányzati választáson.

Ha az elmúlt közel két és fél évben, a harmadik Orbán-kormány idején nem sok öröme volt a kéményseprőknek a jogszabály módosítások miatt, akkor miért is örülnek annyira, hogy a nagy Miniszterelnök Tarlóst jelöli főpolgármesternek?

Az őrület folytatódik

“Azonban még mielőtt bárki politikai elfogultsággal vádolná meg közösségünket, szeretnénk leszögezni, hogy erről szó sincs. Egész egyszerűen az örömünk oka, hogy megítélésünk szerint, Tarlós István személye garanciát jelent mind a budapesti polgárok élet-és vagyonbiztonságára, mind a budapesti kéményseprők biztos megélhetésére, akiknek Budapest nemcsak hogy az otthonuk, de a munkahelyük is.”

Természetesen senki nem vádolja politikai elfogultsággal a kéményseprőket,

pontosabban a KOSZ-t, de mégis mire alapozzák, hogy Tarlós személye garancia? Ráadásul miért a kéményseprők országos szervezete áll ki a főpolgármester-jelölt mellett? Biztos, hogy a békési vagy a zalai kéményseprőknek is fontos, hogy ki a főpolgármester Budapesten vagy a kutyát se érdekli…

Azt nem is merem feltételezni, hogy nem minden fővárosi kéményseprő Budapesten lakik, pendliző “feketeruhások” nincsenek is. Kötve hiszem!

De, ha nekik ez a legfontosabb éppen a fűtési szezon előtt, hogy kiálljanak Tarlós mellett, lelkük rajta.

“Az elmúlt években a Tarlós István vezette főváros, számtalan alkalommal bizonyította, hogy lehetőségeihez mérten igyekszik megbecsülni munkavállalóit és ami a legfontosabb, megóvni polgárait. Épp ezért Tarlós István nemcsak a budapesti polgárok, de a budapesti kéményseprők körében is nagy népszerűségnek örvend, közösségünk pedig elismeréssel tekint rá és ezúton is támogatásáról kívánja biztosítani.

Csak kibújt a szög a zsákból.

Szóval a budapesti kéményseprők körében népszerű a főpolgármester, de akkor miért a KOSZ jegyzi a közleményt?

Ráadásul egy évvel ezelőtt (2017. október 30.), amikor a KOSZ szervezésében 70 kéményseprő tüntetett a Kossuth téren a kémények kötelező ellenőrzésének eltörléséről szóló törvénytervezet ellen, akkor elfogadták a mellettük kiálló ellenzéki pártok (Párbeszéd, LMP, Jobbik, MSZP) támogatását.

Idézet a Mérce tavalyi cikkéből:

“A KOSZ elnöke, Vámos Csaba Orbán Viktortól idézett, a haza és a család védelméről. Az idézett passzus után megkérdezte a jelenlévő kéményseprőket, egyetértenek-e vele. Majd feltette a kérdést, ha Orbán Viktor hazafi, és a magyar családokat akarja megvédeni, akkor miért enged át egy ilyen veszélyes törvényt?”

Később a KOSZ elnöke még harciasabban fogalmazott.

December elején Vámos Csaba a KOSZ elnöke nyilatkozott arról, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az MVM Zrt.-hez fordultak. (Mint ismert abban az időben derült ki, hogy az MVM többek között a CÖF kormányhoz közel álló “civil szervezetnek” adott támogatást.)

“November elején benyújtottuk támogatási kérelmünket, melyben 50 millió forintban jelöltük meg a támogatás mértékét. Bár illúzióink nem voltak, a napokban kézhez kapott választ mégsem tudtuk mire vélni, hisz abban arra hivatkozva utasították el kérelmünket, hogy az, a cégcsoport „társadalmi felelősségvállalási politikájába nem illeszkedik bele.”

“Természetesen ez nem szegi kedvünket és nem adjuk fel a küldetésünket és ahogy eddig, ezt követően is minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy támogatáshoz juthassunk a jövőben, célunk megvalósítása érdekében. Ha kell, Sorostól fogunk pénzt kérni, hogy Simicskánál hirdessünk, bármennyire is fájjon ez egyeseknek.”

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük