Varju László: a képmutatás régi politikai betegsége ellen van orvosság a demokráciában: a leszavazás!

Deutsche Welle cikkét ajánlom a vasárnapi nemzetközi kitekintőbe. A képmutatás régi politikai betegsége ellen van orvosság a demokráciában: a leszavazás. Szájer József már visszalépett. Orbán Viktor és a képmutatást politikai művészetté fejlesztő többi populista ellen még lehetséges – és szükséges a leszavazás!

A nemzetközi sajtó továbbra is széles körben tárgyalja a „Szájer-ügyet”

A több nyelven sugárzó német közszolgálati adó bulgáriai szerkesztőségvezetőjének kommentárjában megállapította: Szájer József homofób képmutató kábítószerrel: odahaza a „hagyományos család” védelmét követelte, és most Brüsszelben egy melegeknek rendezett bulin kapták el kábítószerrel.

Képmutatás – ez az egyetlen szó elegendő Szájer megítéléséhez, de érvényes mentorára, Orbán Viktorra és a populisták egész légiójára, amelynek tagjai a nyilvánosság előtt szeretnek hagyománytisztelő konzervatívoknak mutatkozni.

A szerző emlékeztetett rá, hogy Szájer 37 éve házasságban él, van egy lánya, és könyvet írt „A globalista utópizmus mákonya és az ellenméreg” címmel. Vitathatatlan az is, hogy a politikus igen szabados bulin vett részt, de ebben nem lenne semmi elítélendő, ha a résztvevők nem sértették volna meg a koronavírus miatt bevezetett szabályokat. És főleg, ha Szájer odahaza nem vinne kemény vonalat az LMBTQ emberek ellen, és nem lépne fel olyan eltökélten az úgynevezett „hagyományos értékek” mellett. Ez utóbbi számos kérdést felvet, de többségük Szájer magánéletét érinti. Az viszont nem magánügy, hogy vajon a Fidesz a történtek után tudja-e majd hitelesen képviselni a „hagyományos értékeket”?

„Orbán Viktor nem alaptalanul dühöng: a képmutatás nyilvánvaló”

– írta a szerző.

Legutóbb Orbán is lépéskényszerbe került, amikor a Die Zeit című lapnak nyilatkozva a Soros György elleni rágalmait kellett – feltehetően izzadva – védelmébe venni

A cikk emlékeztetett rá, hogy éppen Soros finanszírozta Orbán Viktor oxfordi ösztöndíját. A képmutatás az összes kortárs populista kedvelt eszköze, amelynek segítségével a választók millióit vezetik az orruknál fogva. A populisták ugyanis tudják, hogy milyen gyorsan fejlődik a társadalom, hogy a melegeknek természetesen ugyanazokat a jogokat kell élvezni, mind mindenki másnak, és hogy az EU a háború óta a legjobban sikerült projekt Európában. És azt is tudják, hogy a nagyvonalú brüsszeli támogatások nélkül a szavazóik szegényebbek, ők maguk pedig talán munkanélküliek lennének. Ennek ellenére harcolnak az unió, a globalizálódás, a melegek, a menekültek, és Soros, vagy Bill Gates ellen.

Pedig maguk sem hiszik ezt a sok hülyeséget, és nagyon jól értik, mi az a reálpolitika. De azt is tudják, hogy a társadalmak felszíne alatt sok félelem, gyűlölet, irigység és agresszió rejtőzik, és ezért az előítéleteket szolgálják ki, nem pedig a társadalom valós érdekeit.

Ez is micsoda képmutatás

Ha nem lennénk a pandémia kellős közepén, és nem sértették volna meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, rendben lenne, hogy egy politikus részt vesz egy homo, vagy hetero szexpartin, mert ezt nem tiltja semmi. Hogy drogozik, azt tudomásul kell venni, azzal, hogy káros az egészségére. Képmutatás lenne azt állítani, hogy egyetlen politikus sem drogozik.

A politikusok életének hétköznapjai kemények, és meg kell fizetniük a reflektorfényt és a hatalom drogjának az árát. De ha valóban a választóik és az egész társadalom érdekében dolgoznak, nem kell foglalkoznunk a magánügyeikkel.

Ha azonban vizet prédikálnak és bort isznak, elvesztik a hitelességüket

És egy hiteltelen politikus éppen olyan, mint egy félmeztelen férj, aki az ablakon át menekül egy szexpartiról. A képmutatás régi politikai betegsége ellen van orvosság a demokráciában: a leszavazás. Szájer József már visszalépett. Orbán Viktor és a képmutatást politikai művészetté fejlesztő többi populista ellen még lehetséges – és szükséges a leszavazás – írta a szerző.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük