A kijárásitilalom alatt sodort veszélybe rendőröket a részeg autós – mindezt jogosítvány nélkül!

Figyelmen kívül hagyta a kijárási korlátozást egy részeg sofőr, és rendőröket is veszélybe sodort november 7-én hajnalban. Közúti veszélyeztetés, ittas állapotban elkövetett járművezetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt három év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a járművezetéstől – tájékoztatta a Mezőkövesdi Járásbíróság kedden az MTI-t.

Nem állt meg a rendőröknek, sőt

A férfi  részeg állapotban, érvényes jogosítvány nélkül, a kijárási korlátozást figyelmen kívül hagyva közlekedett autójával Mezőkövesden.
A rendőrök megkülönböztető fényjelzéssel nem tudták megállítani, mint később kiderült, részeg autóst- ezért követték, majd a baloldali forgalmi sávban a kocsija mellé hajtottak. A sofőr ekkor sem állt meg, hanem nagy sebességgel balra, a rendőrök felé kormányozta gépkocsiját. A rendőrök az ütközését csak hirtelen fékezéssel tudták elkerülni, és autójukkal az útpadkára hajtottak. A vádlottat végül egy közeli településen fogták el.
Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett.

Az ittas vezetésről

Az ittas járművezetésért kötelező bevonni a vezetői engedélyt. A rendőrnek nincs joga ezt a helyszínen mérlegelni és másként dönteni. Kivételt képez, ha Ön nem tudja átadni a rendőrnek az okmányt. Az a kifogás, hogy jaj, a másik kabátomban maradt, nem mentesítő körülmény, sőt ez további bírságot képez: egy 5-től 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetési tételt, aminek az összege viszont a rendőr mérlegelésére van bízva. Ebben az esetben néhány napon belül egy bevonó határozatot kap postai úton, aminek értelmében le kell adnia vezetői engedélyét, egyúttal bejegyzik annak szüneteltetését. Rendkívül fontos, hogy ha ezek után járművet vezet, abból akár szabadságvesztés is lehet.

Az ittas vezetés miatti bevonási időt számos tényező befolyásolja, így Ön hiába keres az interneten a pontos adatokat , nem fog találni ilyet. Azt sem veheti alapul, hogy van olyan ismerőse, akitől magasabb alkoholszintért csak egy évre vették el a jogosítványát – ebből egyáltalán nem következik, hogy kisebb értékű fújásért Öntől csak fél évre veszik el. A mérlegelésre kerülő tényezők közt az sem szerepel például, hogy Önnek szükséges a jogosítvány, mert az okmány nélkül azonnal elveszíti a munkáját. Ez az Ön dolga, mondja a hatóság, ezzel ők nem foglalkoznak. (ittasvezetés.hu)

A szonda is csak “ember?”

 

részeg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük