A kínai bevándorlók szerint: “Csak a Fidesz” – Alig néhányan halnak meg Magyarországon?

A Szabad Európa portál egy érdekes kutatással foglalkozik, amelyet a letelepedési kötvénnyel Magyarországra érkezett kínai családok körében, pontosabban 20 ilyen család bevonásával végzett  Beck Fanni, a CEU Szociológia és Szociálantropológiai Doktori Iskolájának hallgatója és Nyíri Pál, az Amszterdami Szabadegyetem antropológus professzora. 

A Fidesz-szimpatizáns kínaiakat még Szájer József sem érdekelte

Az 1990-es években érkezett távol-keletiek még nagyon szoros viszonyt ápoltak országukkal. Politikai és gazdasági értelemben is. Az első kivándorlók, akik Kína nyitása után elhagyták az országot, mind az állam vagyis a Kommunista Párt aktív támogatásával hagyták el az anyaországot, mert a kínai gazdasági fejlődésnek egy fontos oszlopa volt az általuk visszaáramoltatott pénz.

Azonban azoknak, akik a 2010-es években hagyták el Kínát, már ambivalens a kapcsolatuk a szülőhazájuk politikájával és a gazdasági fejlődését is kritikusan szemlélik. A kötvényprogrammal Magyarországra érkezettek a szabadság és a demokrácia reményében jöttek az országba, azonban a Kínai Kommunista Párttól megszabadulva fejest ugranak az illiberális demokráciába. A kínai újmagyaroknak pedig tetszik az orbáni retorika. (…)Fidesz-szimpatizánsok. Az önkormányzati választásokon vagy a helyi választásokon részt vehetnek ők is a kék kártyával, ami a letelepedési kötvénnyel jár. Körükben szinte egyöntetűen a Fidesz örvend a legmagasabb népszerűségnek. Politikailag az, hogy a magyar demokrácia ilyen állapotban van, valószínűleg kínai viszonylatban még mindig nagyon jónak számít. De hát minden relatív, a demokrácia is”

– mondta Beck Fanni.

A magyarországi kínaiakat egészen egyszerűen nem érdeklik a magyar belpolitikai hírek. A legnépszerűbb közösségi platformjukon a WeChaten látni lehet, hogy egy-egy hírt, cikket mennyien olvasnak el.

„Például Szájer József esete szinte minden kínai médiában megjelent. Jól hangzott a címe, nem egy száraz politikai hír volt, hanem egy hihetetlen sztori. Az itt élő 20 ezer kínai közül nagyjából százan kattintottak a Szájer Józsefről szóló cikkekre.”

– mesélte a CEU Szociológia és Szociálantropológiai Doktori Iskolájának hallgatója.

Aki teheti, nem Magyarországon hal meg

Lassan harmincéves városi legenda, hogy, ezek a bevándorlók, Magyarországon papíron alig halnak meg mert az okmányaikkal mások tovább élnek. Az antropológus professzor szerint ez azonban kacsa.

„Korábban a Népszabadság címlapján 1995-ben is jelent már meg cikk. Szenzáció, kínaiak nem halnak meg. Úgy vezették le, ezt a szenzációs eredményt, hogy összehasonlították a halálozási statisztikáikat az össznépesség halálozási  adataival. Rájöttek, hogy a kínaiaknál ezek sokkal alacsonyabbak. Következésképpen ezek szerint a kínaiak útleveleit újra felhasználják. Nem. Nem így van. Ez egy ősrégi kacsa. Az igazság az, hogy a korábbi kínai migránsok nagyon nagy része visszament Kínába, amikor elérte a nyugdíjas kort. Miért halnának meg Magyarországon? A nyugdíjasok rendszerint visszamennek hazájukba, hogy a családjukkal lehessenek”

– magyarázta Nyíri Pál.

(Olvassa el a teljes cikket a Szabad Európa portálon!)

Minden a letelepedési kötvényről

kínai

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük