A kisebb önkormányzatok megnyugodhatnak, már papírjuk van arról, hogy a kormány “segít”! – És a nagyok, ahol nem a Fideszre voksoltak?

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a rendelet a veszélyhelyzettel összefüggésben a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról. Az ennél nagyobbak “személyes elbírálás után” juthatnak az elvon pénzükhöz, alamizsnához, vagy semmihez “kénykedv” szerint.

A legfontosabb pont,

hogy a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzat (a továbbiakban: települési önkormányzat) a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezései szerinti,

2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a központi költségvetésből támogatásra (a továbbiakban: támogatás) jogosult.

Rendelkezik egyúttal a támogatás mértékéről is

A támogatás összege a Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti vagy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 69. §-a szerinti – kizárólag a Korm. rendelet 1. §-ára tekintettel benyújtott kérelem alapján megállapított – adóelőleg-csökkentés összege, növelve a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B. § (3) bekezdése szerinti iparűzési adóalap-megállapítást választó adózó adóalapjának a 2021. január 1-jén hatályos önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték és az 1%-os adómérték különbözetének a szorzatával.

A támogatást két egyenlő részletben – a szükséges támogatási összeg ismeretében –, legkésőbb 2021. június és 2021. október hónapban kell folyósítani.

Emlékezetes, a kormány egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy a kkv-k számára elengedik az iparűzési adó felét, ami egyébként rendkívül fontos bevételi forrása az önkormányzatoknak.

Már a kormány döntésekor világossá vált, hogy a 25 ezer fő alatti települések automatikus kompenzációban részesülnek.

A nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át….

baleset

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük