Gajda Péter: betelt a pohár – a polgármesteri hivatal közleményével megspékelve

A menzapályázaton győztest hirdetett a Kispesti Önkormányzat illetékes bizottsága, azonban az utóbbi két nap támadásai után Gajda Péter polgármester nem írja alá a szerződést. 

Betelt Gajda pohara

Hadházy Ákos felháborodva tudatta közösségi oldalán, hogy

“kispesti városvezetés szembe köpött minden tisztességes ellenzéki politikust”.

Az hozta ki a sodrából, hogy Kispest aláírni készült egy problémás menzaszerződést.

Csütörtök délelőtt

Csütörtök délután

A menzapályázatról ma döntött a Kispesti Önkormányzat Közbeszerzési és Közétkeztetési Bizottsága: győzött az egyetlen jelölt….

Több sem kellett….

Gajdának ezen a ponton telt be….

“Most telt be a pohár. Egy közel egy éve zajló nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást kezdett el úgy támadni egy országgyűlési képviselő és a Facebook bejegyzést gondolkodás nélkül közlő sajtó, hogy bennünket nemhogy nem kerestek meg, de nem is tájékozódtak az ügyben. Tudom, hogy mostanában nagyon divatos Kispestet rugdosni, de egy ilyen ügy esetében úgy érzem sokan túl léptek egy határt.

Én pedig nem vagyok hajlandó sem most sem a jövőben a saját jó híremet és a kerületét sem kockáztatni. Éppen ezért ebben az ügyben két hivatalhoz fordultam további állásfoglalásért, elindítottuk a sajtó helyreigazítási kérelmeket is, és további feljelentéseket is tesz hivatalunk.

Bár biztos vagyok benne, hogy most is szabályosan járt el az illetékes grémium, mindaddig amíg a Közbeszerzési Döntőbizottság és Budapest Főváros Kormányhivatala nem válaszol a mellékelt levelekre a szerződéseket nem írom alá.”

Cikkünk készítése közben befutott a Kispesti Polgármesteri Hivatal álláspontja a közétkeztetési közbeszerzéssel kapcsolatos kérdésekben című közleménye, amit kértek teljes terjedelmében közzétenni. Íme:

“Budapest Főváros XIX. Kispest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nevében, Hadházy Ákos Facebook oldalán, valamint egyes sajtótermékekben a „Közétkeztetési szolgáltatás ellátása Kispest” tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatosan megjelent valótlan állítások ügyében az alábbi tájékoztatást adom.
A közbeszerzési törvény alkalmazása eleve versenyhelyzetet teremt, mivel szigorúan technikai szabályok alkalmazásával indítható meg egy eljárás az elektronikus közbeszerzési rendszerben. A verseny mellőzése csak a közbeszerzési törvény megkerülésével és az eljárás lefolytatásának hiányában valósulhatna meg.
Jelen esetben azonban a teljes verseny biztosításával, nyílt eljárás alkalmazásával került lefolytatásra a közétkeztetés ellátásának biztosítását célzó pályázat. A Kbt. esetében a nyílt eljárás (Kbt. III. rész. 81. §.) szerint az elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül kell az ajánlati felhívás tartalmát rögzíteni és a Közbeszerzési Hatóságnak megküldeni. A Hatóság, mint a közbeszerzési szabályok betartásának megkövetelője (és egyébként be nem tartásának ellenőrzője és szankciójának megállapítója) az ajánlati felhívást ellenőrzi, és mindaddig hiánypótlásra visszaküldi az Ajánlatkérőnek, amíg annak minden pontja meg nem felel a Kbt. nyílt eljárás szabályai előírásainak. Továbbá ellenőrzi, hogy az ajánlati felhívás nem tartalmaz-e a versenyt korlátozó előírásokat, így különösen a Kbt. 65. § (1) bekezdése alapján az alkalmassági követelményeket.
Az alkalmassági követelmények csak olyan mértékben írhatóak elő, melyek szigorúan kapcsolódnak a közbeszerzés tárgyához és a későbbi szerződés teljesítéséhez szükséges mértékig.
A fent leírtaknak Önkormányzatunk valamennyi, így jelen közbeszerzési eljárás lefolytatása során is maradéktalanul eleget tett. Ebből kifolyólag valótlan az az állítás, hogy a Kispesti Önkormányzat verseny nélkül szervezné ki a közétkeztetést egy 10 milliárdos pályázat keretében. Ezzel szemben, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására került sor, és bár a pontos összeg a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függ, előzetes becslések alapján a jelenlegi adagszámokat figyelembe véve 10 évre kb. 6,5 milliárd forint.
Hadházy Ákos valótlanul állítja azt is, hogy a nyertes cégnek „referenciái sem nagyon vannak, csak néhány hónapot főzött”. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy a Szakácstündér Kft. felvásárolta egy korábbi, nagy, közétkeztetéssel is foglakozó cég teljes közétkeztetési üzletágát, így jelenleg a Főváros több kerületében és három vidéki nagyvárosban is szolgáltat, az ehhez szükséges tárgyi és humánerőforrással rendelkezik. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása alapján jogosult a korábbi cég referenciáit is felhasználni.
Ugyancsak valótlan az az állítás, hogy „a Szakácstündér Kft. győzelme esetén se kell csinálnia semmit, alvállalkozóként ugyanis a kispesti közétkeztetést jelenleg is intéző Klassz Menza Kft. intézné”. Ezzel ellentétben a valóság, hogy a Klassz Menza Kft.-t kizárólag konyhaüzemeltetési részfeladatok tekintetében jelölte meg alvállalkozóként a nyertes cég, melynek oka, hogy a jelenleg még a Klassz Menza Kft. által üzemeltetett főzőkonyhákat (melyenek önkormányzatunktól történő bérlésére a nyertes cég ajánlatában kötelezettséget vállalt) a nyertes cégnek az eszközökkel együtt át kell vennie a korábbi cégtől. Az átadás-átvételt követően a Klassz Menza Kft. nem fog megjelenni alvállalkozóként a szolgáltatás teljesítése során.
Továbbá nincs tudomásunk arról, hogy a nyertes ajánlatot tevő cég Mészáros Lőrinchez köthető, feladatunk az, hogy az eljárás törvényesen, szabályszerűen legyen lefolytatva, melynek maradéktalanul eleget tettünk.
Mindezekre való tekintettel megtettük a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal, valamint a valótlanságokat állító sajtótermékekkel szemben.

dr. Vitál Márton
Jegyzőt helyettesítő aljegyző”

2 hozzászólás

  • Avatar
    2019.12.12 - 21:13
    Közvetlen hivatkozás

    Aha…. De azert megiscesak EGYETLEN “versenyzo” van – es csak ugy jutottak ebbe a szituba, hogy meszaros cege felfalta az elozoeket, igy valoban nem alvallalkozokent, hanem egy uj golemkent, EGYEDUL kerul a piacra a Klassz Menza Kft….. Mert erdekes modon egyetlen masik versenyzo ceg neve sem merult fel kompetitorkent…. Nem hiszem, hogy Hadhazy valamit ENNYIRE benezett volna…. Szoval nana, hogy Gajda nem irja ala addig, amig….:( Szoval hol is vannak megnevezve a szinten indulo cegek feketen-feheren?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük