Sorting by

×

Néhány napja még díjat kapott, ám a Filmhéten nem szerepelhet egy hazai első film

A Kojot a legjobb hazai első film és a legjobb epizódszereplő díját kapta a filmkritikusoktól – ehhez képest nem lesz látható a Filmhéten, ráadásul e pillanatig senki nem tudja megmagyarázni, miért nem.

Címzett üzenetek, kényelmetlen asszociációk

kritikai díj ráadásul nem is volt előzmények nélkül való, hiszen az „új földesurakról” szóló Kojot igen szép kritikákat kapott bemutatója körül. A HVG februárban interjút készített Kostyál Márk rendezővel.

Már a szinopszisból kiderülhetett, hogy a film tele van ide címzett üzenetekkel, kényelmetlen asszociációkkal, hogy a falu bikájának mindent szabad, a nem közülük valóknak semmit. Mégis átment a Filmalapon?

Nem voltak érdemi kifogások.

Nem érzékeltették, hogy elsőfilmesként túl messzire ment?

Ha a kérdés arra vonatkozik, volt-e bármilyen presszió, akkor határozottan az a válasz, hogy nem volt.

Kálomista gyártócége, a Megafilm nem engedi vetíteni

A film, amelynek egyik producere Kálomista Gábor, kétségtelenül nem volt kasszasiker, a 329 milliós filmalapos támogatásból készített mozit összesen pár ezer ember látta, bár az is igaz, hogy a filmet igen gyorsan levették a mozik műsoráról. Mindennek persze nincs – vagy mai tudásunk szerint nem lehet – köze ahhoz, hogy a filmet nem mutatják be a február 8-án kezdődő Filmhéten.

A filmhez közelálló források szerint sem világos, miért nem kerül a Kojot a hazai film reprezentatív eseményének programjába. A hírek szerint Kálomista gyártócége, a Megafilm nem engedi, hogy erre sor kerüljön, miközben sem Kálomista, sem társproducere, Helmeczy Dorottya nem ad magyarázatot arra, ami történik.

A rendező ezt írta a Facebookon:

Pont egy éve. Lassan lekeverem a nosztalgiát, de van egy Filmhét, ahol a KOJOT nem szerepelhet, mert nem engedi a gyártó, s ezt minden magyar intézmény, aminek film van a nevében, hagyja. Éljen a magyar néző, éljen a magyar film!

Kovács Gábor producer is megszólalt az ügyben:

Ma az egyik legnagyobb filmes tekintélyünkkel továbbra is azon hüledeztünk, hogy a KOJOT szintű nagyszerű filmet a producere visszavonhatja a Filmhétről, és ez senkinek nem tűnik fel!?

Nem azért költenek sok százmillió közpénzt, hogy sok ember megnézze és sok tízmillió közpénzt egy ilyen eseményre, hogy ezeket be is mutassák? Ez valóban egy, a produkcióhoz hozzá nem tett, de belőle már közpénzből jóllakott producer egyszemélyi döntése?? Ezt valaki magyarázza meg nekem…

(Forrás: HVG)

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.