A kór, ami ellen nem véd meg a kerítés

Van, hogy nagyon vágyunk rá, de ez csak akkor szokott előfordulni, ha egyáltalán nincs benne részünk. Ki ne érezte volna, hogy jó lenne pár napig egyedül lenni. Ám, ha a magány állandósul, megbetegít, sőt!

A Helsinki Egyetem legújabb kutatása szerint a magány öl. A hét éven keresztül folytatott kísérlet eredménye egyáltalán nem tűnik túlzásnak, hiszen a legújabb eredmények azt mutatják, hogy a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50-al pedig a korai halálozás esélyeit.

Legnagyobb veszélyben azok a nyugdíjaskorúak vannak, akik már átestek a betegségek valamelyikén. A 48 000 brit állampolgár bevonásával készült kutatásból az is kiderül, hogy a magány okozta megbetegedéseket nem szabad félvállról venni és legyinteni, hogy „már megint a brit tudósok!”, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy már az első szívroham kialakulási esélyei is 43 százalékkal megdobja az egyedüllét.

Kimutatták, hogy
„a korai halálozás és az alacsony társadalmi érintkezés között szoros összefüggés található, amiből az következik, hogy a szociális elszigeteltségnek stroke-ot, illetve szívrohamot átélt betegeknél negatívabb kimenetelű prognózisa lehet”

– mondta el Christian Hakulinen kutatásvezető, aki rávilágított arra is, hogy leginkább a hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fenyegetés Magyarországon is a mindennapok része, hiszen csökken a népesség és nő a lakásállomány, úgy lesz egyre alacsonyabb az egy háztartásban élők száma is hazánkban. Ez pedig a számokban is megmutatkozik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai 2017-ben átlagosan mindössze 2,2 fő élt egy háztartásban, ez a szám 2001-ben 2,5 volt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy

főként az idős emberek azok, akik tömegesen élnek egyszemélyes háztartásokban.

A Budapesten élők veszélyeztetettebbek

A fővárosban egyébként is magas az idősek fiatalokhoz viszonyított aránya, ami azt eredményezi, hogy az idősek közül átlagban kevesebb mint két ember lakik egy átlagos lakásban.

(forrás: penzcentrum.hu)

Moldova György a nyugdíjasokról: Megkérdezik a menyüket, a vejüket vagy a boltos Ilonkát, hogy kire kell szavazni és arra szavaznak.

Nyugdíjas munka 182 forintos órabérért – főnyeremény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük