A kormány 5.000 ukrán vendégmunkást toborzott, mert nincs aki dolgozzon….

Hónapról hónapra fokozódó munkaerő hiányt felmérve nemzeti kormányunk egyszerű “megoldáshoz” folyamodott: ukrán vendégmunkásokkal tervezte feltölteni a hiányszakmák üres álláshelyeit. Erre, a két évig tartó programra összesen 450 millió forintos keretet határoztak meg.

A menekültek betelepítése elleni közdelem közepette az egész projekt nem lett túlságosan nagy dobra verve, de fű alatt – ahogy sajna szokássá vált – zajlott a munka.

A program célja – mint az a 2017-es költségvetés zárszámadásában is olvasható -, hogy

“a hazai piacon működő cégek olyan álláshelyek betöltésére kapjanak lehetőséget, amelyeket eddig nem tudtak betölteni magyar, vagy más uniós ország állampolgáraival, és előreláthatóan ezt a közeljövőben sem tudnák megtenni.”

Az eddigi információk szerint

262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), a 2017-es költségvetés múlt pénteken benyújtott zárszámadási törvényjavaslata szerint azonban még 270 milliót elköltöttek tavaly. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására – írja az mfor.hu.

A program keretében a következő tevékenységek valósultak meg:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel,
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása,
  • logisztikai szervezés, tanácsadás.

A 2017-es költségvetés zárszámadásából kiderült, hogy 5000 ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik.

Jönnek a szerbiai vendégmunkások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük