A kormány a benzin-adó emelésében gondolkodik – kevesli az eddigi literenkénti több, mint 100 forintot!

Tudta, hogy ahányszor tankol, adózott jövedelméből benzin esetén 120 forinttal, gázolaj esetén pedig 110,35 forinttal támogatja meg az ÁFA-n felül pluszban a kormányt. Úgy tűnik, ennél több kell a gömböcnek!

Még, még, még….

A koronavírus-járvány nagyon kevés pozitív hatása közül az egyik az üzemanyagok olcsóbbá válása volt az elmúlt időszakban. A világgazdaság leállása, valamint az olatermelő országok közötti viták (az OPEC-en belül, továbbá az USA privát üzleti döntései) mélypontra lökték a nemzetközi olajárakat. Ez pedig továbbgyűrűzött a benzinárakba – írta az mfor.hu.

Jelenleg a 95-ös benzin átlagosan 341 forintba, a 98-as benzin átlagosan 357 forintba kerül, míg a gázolajért 351 forintot kell fizetni.

Ez a szám az év elején még több mint 410 forintot is kellett fizetni egy liter 98-as üzemanyagért a kutakon, míg a 95-ért is ki kellett perkálni 400 forintot.

A benzin árát nem csak az olajpiac alakulása befolyásolja

Az állam az adókon keresztül érdemben tud hatni az árakra. A jövedéki adó egy fix tétel, amelyet az olajár szerint határoznak meg. Amennyiben az olaj negyedéves hordónkénti átlagos jegyzésára 50 dollár felett marad, akkor a benzin literje után 120 forint, a gázolaj után 110,35 forint jövedéki adót kell fizetni.

Amennyiben 50 dollár alá kerül az átlagár, akkor az adó viszont emelkedik: 5, illetve 10 forinttal.

Automatikus emelés….

Az állam tehát az adók automatikus emelésével nem engedi maradéktalanul átgyűrűzni az olajár csökkenését az üzemanyagárakon.

A portál feltételezését erősíti meg a kormány a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban. Az inflációs kilátások taglalásakor kifejtik, hogy

az indirektadó- változások tavaly után idén is a magasabb áremelkedés irányába hatnak, amelyek eredményeként mintegy 0,4 százalékponttal növekedhet az általános árindex.

Ezzel összefüggésben pedig az szerepel a dokumentumban, hogy

“az adóváltozás részben továbbra is a dohánytermékek jövedéki adójának uniós szinthez történő közelítéséhez köthető, de jelentős hatás, hogy az alacsony olajárak miatt várhatóan a járműüzemanyagok jövedéki adója is emelkedik majd.”

A kormány tehát adóemelésre készül a második negyedévet követően,

amire a hatályos modell alapján megvan a felhatalmazása. A fix összegű jövedéki adó változása egyben a szintén a benzinárra rakodó 27 százalékos áfa összegét is emelni fogja.

Forrás

tüntetés

Egy hozzászólás itt: “A kormány a benzin-adó emelésében gondolkodik – kevesli az eddigi literenkénti több, mint 100 forintot!

  • Avatar
    2020.06.08 - 19:01
    Közvetlen hivatkozás

    Nem semmi! A 430 Ft benzinárból a jövedéki adó 120 Ft, az Áfa 92 Ft vagyis 1 liter benzint 212 Ft adó terhel. Vagyis az árnak a majd a fele adó, amiért semmit nem kapunk, de amit szállítani kell, annak az árába beépítik, vagyis majd minden területen emelkednek ettől is az árak. Ha ezt az adómértéket tovább emelik, abból botrány lesz…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük