A szuverenitás ártalmai - A kormány kifelé tart az EU-ból - Városi Kurír

Sorting by

×

A szuverenitás ártalmai – A kormány kifelé tart az EU-ból

Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita (lat.) Hogy ezt ki találta ki, valójában nem tudni. A kifejezés eredendően magyar nemesi-értelmiségi körökben elterjedt szállóige lehetett, s nagyobb ismertségre azután tett szert, miután Bél Mátyás, a XVII-XVIII században élt kiváló magyar-szlovák történész és földrajztudós leírta és közzétette: „Magyarország a legszebb Európa összes országai közül. Mivelhogy ezeket fekvésének szépségében, termékenységben is igencsak megelőzi. Ezért sem égen, sem földön, semmiféle ország mögött nem marad el. Ez hát az alapja a magyarok eme köz-mondásának: Magyarországon kívül nincs élet, ha mégis van élet, az nem olyan.“

Hirdetés

Igen szép mondás, telve nemzeti büszkeséggel, talán némi nacionalista túlzással is, ki-ki értse, amint akarja, kedve szerint!

Ámde erre a szállóigére politikát építeni – több mint dőreség. Márpedig sok jel azt mutatja, hogy a regnáló magyar politikai vezetés effajta hiedelmekre alapozza az ország és a nemzet sorsát megszabó politikáját. Vagyis úgy vélem, a kormány úgy készül, ha jövőre a választások után Orbán Viktor és a Fidesz marad a kormányrúdnál, kivezetik Magyarországot az Európai Unióból. Ez hozzátartozik a nemzeti szuverenitás Orbán Viktori értelmezésének ártalmaihoz. Igaz. Ez a feltételezés nyíltan ellent mond Magyarország alapvető érdekeinek és ilyenképpen a józan észnek. Sőt ténylegesen keresztezi a fideszes elit és Orbán Viktor személyes érdekeit is, amennyiben az Unió pénz- és árupiaca teremt lehetőséget a magyar gazdaság növekedésére, a többé-kevésbé állandó pénzfolyammal együtt a sajátos magyar elosztási gyakorlat mellett ez nyit utat a kivételezettek gazdagodása előtt. Ámde 2020. februárjában, tehát még a járvány előtt Portugáliában a magyar miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnésekor azt mondta:

“a britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet”.

Azóta a járvány minden tervet felborított,

de mostanában éled a remény arra, hogy legalább valamelyest észszerű és a realitásokhoz alkalmazkodó politikával új gazdasági és társadalmi helyreállítási periódus kezdődik talán világszerte, de Európában és Magyarországon mindenképpen. Ilyen munkához minden józan politikai erő szerint elmélyült európai politikai együttműködésre lenne szükség. Ehhez képest a magyar kormány a Tavares és a Sergentini jelentés óta a világon semmit nem tett az Unió alapokmányában rögzített jogállami követelmények érvényesítésére, és a legutóbbi időkben tetteiben és propagandájában egyképpen éles harcot folytat az EU és szervei, intézményei ellen. (Hogy a kormánysajtó és a fideszes lakájmédia miket és miként ír az EU-ról, azt jobb nem is emlegetni!)

Érdemes a kormány (bal)lépéseit (időrend és súlyozás nélkül) sorra venni,

mert e lépések mindegyike az jelzi: Orbán kormánya, amint alkalma és ereje adódik, ha Brüszszelben elzárják a pénzcsapot a magyarországi jogállami hiátusokra hivatkozva, elindítja a kilépési folyamatot.

 • A Fidesz kipaterolta magát az Európai Néppártból. Sebaj. Orbán Viktor álmai szerint olasz és lengyel rokonlelkű pártokkal új és erős frakció születik majd, amely új irányt szab az EU működésének. (Nemigen látszanak ilyetén csoportosulásnak még a kör-vonalai sem.)
 • A kormány szerint ideje lenne, ha az EU tudomásul venné, hogy a Párizs-Berlin tengely mellett a V4-ek részvételével új európai erőközpont alakul, amelynek befolyása előbb-utóbb felnő a nagy tagállamok szerepéhez. (A Holdban. A V4-ek szövetsége sajnos – éppen Orbán Viktor miatt – inog.)
 • A kormánynak nincs politikai szándéka az euró bevezetésére akkor sem, ha teljesülnének a pénzügyi követelmények. Pedig ez már a csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségünk.
 • A költségvetés és a helyreállítási alapok elfogadása körül a magyar (és a lengyel) kormány valóságos ingyencirkuszt rendezett vétóval fenyegetőzve. Mi pedig most (egyelőre) csak az ingyen pénzre tartunk igényt, az olcsó hitelre nem. (Majd utána kapunk annak is, ha lesz még idő rá!) De kormányunk konkrét pénzköltési tervei messze nem egyeznek a tagállamok és az Európai Bizottság által már korábban elfogadott célokkal, s az önkormányzatok is kimaradtak az egyeztetésekből és így a támogatásokból, ami pedig a folyósítás előfeltétele lenne.
 • Az EU egyre kevésbé tolerálja a korrupciót, kiváltképpen a kormányzati korrupciót az uniós pénzek felhasználásában. Márpedig Magyarországon a kormányzás szinte hivatalos része, a NER lételeme a jövedelmeknek, a közös állami és uniós forrásoknak az a fajta újraelosztása, amely az EU jogrendje és bürokráciájának megítélése szerint színtiszta korrupció.
 • Magyarország nem lesz terepe az Európai Ügyészség működésének, és korlátozza az EU nyomozó hatóságainak tevékenységét is.
 • Magyarországon már-már megszokott gyakorlat, hogy jogerős európai (de nem egyszer hazai) bírósági ítéleteket egyszerűen nem hajtanak végre, vagy legalább késleltetik a végrehajtást, és megcsonkítják a megítélt kártérítéseket.
 • Magyarország lassan megbénítja az EU közös külpolitikáját ostoba és tarthatatlan ürügyekre hivatkozva. Vétót emeltünk a 26-ok álláspontjával szemben a Kínát, Oroszországot elítélő nyilatkozatok ellen, nemkülönben az izraeli-palesztin konfliktus ügyében. Nem tetszésünket fejeztük ki az afrikai, karibi, csendes-óceáni térséggel folytatott kereskedelmi egyezményt illetően, mert állítólag több lenne az illegális migráns térségünkben.. A magyar kormány idegbajt kap, ha valamely egyezményben meglátja a „gender“ szót, mert hihetőleg az egyenesen Belzebub szótárából származik, és nincs helye a zsidó-keresztény kultúrkörben nevelkedett magyar európaiak életében.
 • Magyarország a jövőben kimarad az EU közös vakcinabeszerzéseiből. A mi védettségi igazolványunk nem mindegyike és nem mindenütt lesz érvényes. (Van nekünk elég medicinánk, s különben is mi jobban tudjuk) Mellesleg pedig – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes legutóbbi elmevillanása – azon országtól, amely nem fogadja el a mi védettségi igazolványunkat, mi sem fogadjuk el az ő igazolásukat. Punktum!
 • Szembetűnő a magyar kormány élénkülő keleti orientációja, az egyre erősödő kínai és az orosz kapcsolat, valamint a türk rokonság hiábavaló ápolása. A Keleti Nyitásnak nevezett szélhámosságnak ugyan egyelőre számokkal bemutatható haszna nincs, költségeink azonban sokasodnak, hitelekből finanszírozott Budapest-Belgrád vasútvonal, Paks II és a Fudan egyetem terve már most irdatlanul megterheli az államkasszát, s hol van még a vége!
 • Végezetül, de nem utoljára a kormány azt a hülye tervet dédelgeti, hogy kiszorítja a honi élelmiszer-kiskereskedelmet jobbára uraló multinacionális cégeket a magyar piacról. Ez a szándék élesen EU-jogellenes, ráadásul gazdasági érdekeink ellen való. Az pedig, hogy a multik túl sok jövedelmet visznek ki az országból, s ezért kell őket hát-térbe szorítani (állítólag nemzetstratégiai érdek lenne!) merő ostobaság, hiszen azért vannak itt, hogy pénzt keressenek, jelenlétük nekünk is jó, nekik is jó. (Legfeljebb azoknak rossz, akiknek nem engedik, hogy tőlük is lopjanak)

No hát kutyafuttában csak ennyit.

Vajon elég bizonyság ez a kormány kilépési szándékára? A választás közeledtén a választók és az ellenzéki szövetség figyelmébe ajánl-ható, hogy ne azt kövessék, mit mond Orbán Viktor országunk uniós tagságáról, hanem azt mérlegeljék, mikor, mit tesz az Unióval szemben. Európa már alig-alig viseli el a magyar miniszterelnök dacoskodását. Személye is, pártja is a politikai perifériára szorult. És ha az ellenőrök Magyarországon megállapítják a jogállam sérelmét, ha tetten érik a tolvajokat, hogy a támogatásokat elsikkasztják, nem lesz több uniós pénz és végül felfüggesztik Magyarország szavazati jogát a közösségben. Orbán Viktor számára így nem lesz értelme az Unióban maradni. Feltéve, ha miniszterelnök marad! Márpedig ezt akarja. Törvényes és jogellenes eszközöket is felhasznál majd ennek érdekében, mert már nagyon régen élvezi a hatalom édes ízét, s láthatóan nem kíván róla lemondani. Így aztán kilépésünket készíti elő akkor is, ha ez nemzeti érdekünk ellen szól, akkor is, ha népesség nagy többsége az Európai Unióban kíván maradni, mert az Európai Unió és Orbán Viktor kormányzata sem erkölcsileg, sem jogilag, sem politikailag nem fér össze.

 

kormány

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.05.24 - 13:24
  Közvetlen hivatkozás

  Elmebeteg rohadék, mit képzel ki is ő?? egy észak kóreai diktátor? vagy hitler? ezt mielöbb el kell takaritani,, teljesen tönkreteszi ezt az országot— emberek ébresztő mik leszünk, ócska keleti csatlósok egy elmebeteg “Mein Kampf” jáért?????

  Válasz
 • 2021.05.24 - 14:56
  Közvetlen hivatkozás

  Egyik korábbi kommentemben ugyanezt pedzegettem. Orbán nem tud kiléptetni bennünket, mert EU pártiak vagyunk, hát eléri, hogy kizárjanak. Ha van egy kis szerencsénk, először csak Schengent állítják vissza, hogy megállítsák a kínai és orosz nyomulást, aztán, ki tudja…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.