Kerítésen innen

A kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet

közjogi egység

A kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet az állampolgárság visszaszerzésének, illetve megszerzésének egyszerűsített lehetőségével, ezáltal több mint 1,1 millió külhoni magyar vált jogilag is a magyar nemzet részévé – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Veszprém megyei Kemeneshőgyészen.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: nemzetünk sorsa nem egy országcsonkító szerződéshez kötődik, hanem a magyarság tettrekészségéhez és a Gondviselés irgalmához

Hozzátette, élni és dolgozni kell azért, hogy Magyarország is éljen. Ezért nevezte a kormány az idei évet a cselekvő nemzet évének, és a minden magyar felelős minden magyarért elv alapján támogatásait, programjait minden magyarlakta településre vagy magyar közösségbe eljuttatta a Kárpát-medencében.

A kormány világszerte 300 ezer magyar gyermeknek tette lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást

A bölcsődétől az egyetemig olyan intézményrendszert hoztak létre, amely segíti a szülőföldön való megmaradást, és amelynek része a külhoni szakképző intézményeket megerősítő 145 tangazdaság és tanműhely is. A megszerzett tudás versenyképessége érdekében 3500 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósítását is támogatták – jelezte.

Szólt arról is, hogy a Határtalanul! programban már csaknem 500 ezer magyar diák kirándulását támogatták valamely külhoni régióba, és a Kárpát-medencei testvértelepülési hálózat révén is több mint ezer, települések közti kapcsolat jött létre.

Potápi Árpád János azt mondta: a nemzeti összetartozás napja nem gyásznap. Ezen napon emlékezünk a nehézségekre, de közben elkötelezzük magunkat a cselekvésre is. 

közjogi egység
Kiss Kata Zenekar

Kovács Tamás Imre (független) kemeneshőgyészi polgármester rámutatott: községükben azért júliusban tartják a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett programjukat, mert június 4-én a csíksomlyói búcsúba zarándokoltak csíkcsicsói testvértelepülésük lakóival közösen, két hétre rá pedig felvidéki testvértelepülésükön, Nyáráson hajtottak fejet az 1849-es csata hősei előtt.

A szombati rendezvényen Bacsó László, Nyárás polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, azt hangsúlyozva, hogy bárhol járunk a Kárpát-medencében, mindenhol a magyar múltat látni.

A beszédeket követően a szónokok Kovács Zoltánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen koszorúkat helyeztek el a kemeneshőgyészi Trianon-emlékműnél.

(MTI)

Friss híreink

About Author

Comments (1)

  1. És ezek a külhoni magyarok úgy tartják hatalomban a felcsúti Ramszeszt, hogy semmit nem éreznek a kormány itthoni áldásos tevékenységéből.
    Mellesleg: ha ide szavaznak, akkor meg milyen jogon szavaznak otthon? Nekünk sem jár dupla lehetőség.

Szólj hozzá!