A kormány nem elveszi, ellehetetleníti a színházakat, ha nem az diktátumuk alapján működnek

Ráharapott és nem ereszti a régen kinézett, eddig még nem teljesen bevett színházak maga alá gyűrését Orbán kormánya. Fegyverük a pénz, ami nélkül nehézkes a működés.

Érzi, hogy újra Önnel babrálnak ki?

A Gothár-botrány váltotta ki a kormány reakcióját

– olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában. A portál információi szerint konkrétan a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készül megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát.

Úgy tudják, kormányzati körökben megdöbbentőnek tartják azt a cinizmust,

amivel a színház és a főváros vezetése a Gothár Péter zaklatási ügye nyomán kirobbant botrányt kezelni próbálta, és nem kívánják fenntartani azt a helyzetet, hogy a magyar kormány minden tényleges ráhatás nélkül finanszírozzon olyan intézményt, vagy intézményeket, amelyekben hosszú ideje bűncselekmények történnek, amelyeket nemcsak hogy eltitkolnak, hanem az alkalmazottakkal még külön titoktartási szerződést is aláíratnak az ügyben.

Külön tanulságosnak nevezte forrásuk a Karácsony Gergely vezette főváros reakcióját,

amely alapján egyértelmű, hogy a főpolgármester és Budapest kulturális vezetése nem szándékozik lépni a Katona József Színház igazgatóváltása érdekében, és némán asszisztálnak Máté Gábor botrányos lépéseihez, amelyekkel az egy éve tudomására jutott zaklatási ügyet az intézmény falai között akarja tartani.

A  kormány nem fogja csökkenteni a színházak fenntartására szánt összeget,

de minden egyes intézményt át fognak világítani, mert a Gothár-ügy a felszínre hozta, hogy aligha egyedi esetről van szó.

A kormány

a tulajdoni viszonyokat nem fogja megváltoztatni, és ha egy adott önkormányzat az állam szerepvállalása és partnersége nélkül akar színházat fenntartani, továbbra is megteheti, ha állja a költségeket

– írta a lap.

Ha azonban az önkormányzatok igényt tartanak a vegyes finanszírozásra, azaz az állami forrásokra, akkor a fenntartói jogokban is osztozniuk kell, és ez esetben tudomásul kell venniük, hogy a Gothár-ügyhöz hasonló eseteknek következményei lesznek

– írta a Magyar Nemzet.

megoszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük