Balmazújváros polgármestere: „A kormány selyempapírba csomagolta a disznó ölő kést, amivel ki akarják végezni az önkormányzatokat”

A vidéki önkormányzatok többsége sem örül az iparűzési adó megfelezésének. Balmazújváros polgármestere szerint ezzel a lépéssel a kormány selyempapírba csomagolta azt a böllérkést, amellyel az önkormányzatokat akarja kivéreztetni. A kormány ígérete szerint, a 25 ezer fő alatti települések kompenzációt kapnak, de a falvak vezetői egyelőre tanácstalanok.

„Nincs ilyen javaslat, hogy ne lenne iparűzési adó, viszont nem szeretnénk, ha emelnénk bármilyen jogcímen az elsősorban baloldali önkormányzatok”

– ezt a hónap elején mondta Kósa Lajos a Fidesz alelnöke, hogy nem tervezik az iparűzési adó eltörlését. A kormány döntése végül ezt nem cáfolja, de Balmazújváros polgármestere szerint az önkormányzatokat így is sikerült még nehezebb helyzetbe hozni.

Hegedűs Péter felelevenítette, hogy Kósa Lajos korábban azt nyilatkozta: Parragh László nem kormánytag, így amit ő nyilatkozik, az nem kormányvélemény.

„Ezek szerint a kormány átvette az ötletét, igaz, hogy finomított és selyempapírba csomagolta azt a disznó ölő kést, amellyel az önkormányzatokat ki akarják végeztetni”

– fogalmazott a polgármester.

Derült égből villámcsapás

Debrecen fideszes polgármester szerint a vállalkozásokat segíteni kell.

„Ezzel az intézkedéssel Debrecen önkormányzata lehetőséget nyújt az adómegtakarításra az érintett vállalkozásoknál, amelyeket munkahelyek megtartására, új munkahelyek létrehozására, vagy fejlesztésre lehet használni” – mondta Papp László.

Derült égből villámcsapásként érte az önkormányzatokat a kormány döntése. Szekszárd kasszájából másfél milliárd forintot vesz ki az intézkedés.

„Hungarikum az, hogy az élvonalban, vagy a frontvonalban küzdő önkormányzatoktól vesznek el forrásokat. Ilyen a világon sehol sincs, mindenhol máshol támogatásokkal segítik ezt a munkát. Itt elvonásokkal sújtják, ez egy teljesen abszurd helyzet”

– fogalmazott Illés Tamás, a gazdasági bizottság elnökhelyettese.

A 25 ezernél kisebb települések vezetői is érdeklődve várják, hogy hogyan tovább. Pécsvárad polgármestere arról beszélt, nagy szükségük lesz a korrekcióra, mert a településük nincs felkészülve tartalékkal egy ilyen helyzetre.

A kormány döntése alapján a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városok esetében egyedi elbírálás alapján döntenek arról, hogy segítenek-e a kieső bevétel pótlásában.

Forrás

csapadék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük