A kormány Szijjártó-szájjal "tudatosította" a nagykövetekben, hogy Magyarországon "saját szakállra" nem "EBESZ-megfigyelgetünk", különben..... - Városi Kurír

Sorting by

×

A kormány Szijjártó-szájjal “tudatosította” a nagykövetekben, hogy Magyarországon “saját szakállra” nem “EBESZ-megfigyelgetünk”, különben…..

Azoknak a Magyarországon diplomataként, vagy diplomáciai dolgozóként munkálkodó külföldieknek, akik eddig nem tudták pontosan, Szijjártó külügyminiszter egy európai uniós megbeszélésen finoman jelezte, hogy negatív diszkriminációra számíthatnak azok a külföldi diplomaták, akik saját szakállukra, az EBESZ felhatalmazása nélkül megfigyelik a magyar választásokat – írta az Index.

Hirdetés

Nesze neked európaiság, meg jogállam!

Erről már egy január végi, a francia uniós elnökségről tartott munkamegbeszélésen is szó esett az azonnali.hu szerint. A találkozón budapesti diplomaták vettek részt, miközben a magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A megbeszélés alapvetően barátságos hangulatú volt, de a végén felvetődött a választási megfigyelők küldésének kérdése is. Egymástól független források szerint Szijjártó Péter akkor azt mondta:

ha valamelyik nagykövet a „saját szakállára”, az EBESZ-misszió keretein kívül is menne megfigyelőnek egy-egy szavazóhelyiségbe, akkor arra számíthat, hogy a magyar kormány részéről a jövőben alacsony szinten állnak szóba vele.

Előtérben a portások?

Hogy ez konkrétan hogy hangzott el, azt a források eltérően írták le. Egyesek szerint az „alacsonyabb szint” jelentését konkrétan is kifejezte a külügyminiszter,

ez a minisztériumi főosztályvezetői szintet jelentené, ami viszont a protokoll szempontjából degradáló lenne, mivel általában minimum államtitkári vagy miniszteri szinten zajlanak az ő tárgyalásaik.

Egy másik forrás szerint a külügyminiszter szó szerint

„feketelistát” említett, tehát arra utalt, hogy sokáig számon tartják, ha valakit rajtakapnak az „illetéktelen” megfigyelésen április 3-án.

Illiberális, mi?

Húsz éve vagyok diplomata, de ha ilyen történne, az példátlan lenne

– mondta az egyik diplomata erről. Ennek ellenére

több nagykövetség is tervezi, hogy részt vesz megfigyelőként a választásokon.

Hogy melyek lesznek ezek, azt a Nemzeti Választási Iroda honlapján is nyomon lehet követni. Korábban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is azt mondta, hogy

szeretettel várják az EBESZ delegációját.

Forrás: Index

Kapcsolódó

 

 

A kormány a Szijjártó-szájjal "tudatosította" a nagykövetekben, hogy Magyarországon "saját szakállra" nem "EBESZ-megfigyelgetünk", különben.....

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.