Dénes Tamás: a kormány úgy akarja irányítani az orvosokat, mint a katonákat “embernek kell minket tekinteni, tisztességes béreket kell adni”

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke köntörfalazás nélkül beszélt az egészségügyben kialakult helyzetről, melyben a rabszolgasághoz hasonlította a körülményeket: „halálra dolgoztatják az ápolókat a covid-osztályokon” és biztos abban, hogy ezek az ápolók, nővérek fel fognak mondani. 

A ReSzaSz elnöke úgy látja, szellemileg és lelkileg is tönkre mennek azok a kollégái, akik a Covid-osztályokon dolgoznak

Megkapták az első emelt bérüket az egészségügyben dolgozók, márciustól pedig elkezdődik a hálapénz elfogadásának ellenőrzése is. Dénes szerint számos kollégája elégedett, viszont mégis vannak olyan orvosok, akik elégedetlenek, mert a jelenlegi bértábla nem tesz különbséget szakterületek, hiányszakmák, nagyobb terhelésű szakmák között. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke az ATV Start című műsorában példaként hozta, hogy a jelenlegi bértábla szerint egy 20 éve dolgozó szívsebész ugyanannyit fog keresni, mint egy 20 éve, egy vidéki szakrendelőben dolgozó orvos.

Az ügyeleti béreket is emelni kell

„Azok a kollégák, akik a Covid-osztályokon dolgoznak, a terhelésük nem csökkent, és sok osztályvezető nem kér segítséget és halálra dolgoztatja – szinte szó szerint – az ott dolgozó ápolókat, nővéreket”

– fogalmazott az orvos.

„Egy Covid-osztályon dolgozó ápolónak 15 alkalommal kell 12 órás műszakot kell teljesítenie egy hónapban. Például dolgozik kedden, szerdán 12 órát napközben, a szerdája szabad, majd csütörtökön és pénteken éjjel, és lehet, hogy napközben vasárnap be kell, hogy menjen”

– hozta fel példaként.

„Ez már nem katonaság, hanem rabszolgaság”

– jelentette ki. Mindez szerinte azért van, mert az osztályvezetők nem kérnek segítséget.

„Látom, hogy szellemileg és lelkileg, hogy mennek tönkre a kollégák. Biztos, hogy amint feloldják a felmondási moratóriumot, el fognak menni. Ez nem a kormány, hanem az adott, rossz osztályvezető hibája, aki ezzel akarja bizonyítani, hogy igenis képes ezt a helyzetet megoldani”

Nem kell az új jogviszony

A szakszervezeti elnök szerint nem kellett volna az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, hiszen közalkalmazottakként is helytállnak, hivatásuknak tekintik a szakmájukat.

„Lehet, hogy attól félt a kormány, hogy lesznek még a jövőben járványok, és szeretné, mint a katonákat úgy irányítani az orvosokat, ápolókat, de nem kell. Embernek kell minket tekinteni, tisztességes béreket kell adni”

merénylet

Troroczkai

3 thoughts on “Dénes Tamás: a kormány úgy akarja irányítani az orvosokat, mint a katonákat “embernek kell minket tekinteni, tisztességes béreket kell adni”

  • Az orvosok “soha nem látott mértékű” béremelésével az európai orvos-fizetések alsó határát se súrolják. A hazai orvosok ezért az “óriási” pénzért rengeteget ügyelnek,ami európai kollégáiknál nem jellemző. És akkor hol vannak még a szakdolgozók,akik nélkül az orvosok nem tudnának dolgozni?Az ő bérük röhejesen alacsony.Csak egy példa.- pesti kiemelt kórházban dolgozik a fiam műtőssegédként,a menyem ugyanitt ápolónő,most egy ideje covidosokat ápol. Nem volt a covid-osztályon védőruha,a fiam emelt el néhány eldobható műtősruhát a párjának,hogy mégis legyen rajta valami védőcucc. A kórházak covid-osztályain dolgozó nővérek 150-200 % bérpótlékot kapnak,ezzel szemben az említett pesti kiemelt kórházban bérpótlék helyett a nővérek választhattak 1 flakon tusfürdő,vagy egy doboz fürdősó között jutalomképpen-bérpótlék helyett. Hát inkább ne adtak volna semmit,mert ez baromi megalázó. A fiam,és a menyem is nagyon szeretik a munkájukat,de most gondolkodnak azon,hogy a járvány végén külföldre mennek,nem egyedül,nagyon sok egészségügyi dolgozó besokallt,hogy ennyit ér a munkájuk?Nem is szólnának semmit,ha nem azt látnák,hogy ugyanakkor hányszáz milliárdot szór el a kormány sportra,a strómanoknak,oligarcháknak,vadászati világkiállításra,százmilliárdokat pumpálnak a fideszes alapítványokba,ahonnan ki tudja hová fog tűnni a pénz,és lehetne hosszan sorolni,hogy a kormány szórja a pénzt,mint a bolond a lisztet–hülyeségekre,ahelyett,hogy megfizetné azokat az embereket,akik emberfeletti munkát végeznek.Szégyen,amit ez a kormány művel. Ha a járvány végén párezer egészségügyi dolgozó felmond,mi lesz az egészségüggyel?

  • A Tisztelt siránkozó ezek szerint nem tudja, hogy vészhelyzetben, háborúban az egészségügyi dolgozók (végzettségüknek megfelelően) hadba hívhatók, ergo a mostani vészhelyzetben a kormánynak van joga az egészségügyi dolgozókat átvezényelni, mindig oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Erre idáig nem volt szükség, ezért a feledés homályába merült ez az opció.

  • Jelentkezz ápolónőnek., aztán megtudod miről is beszélsz te agyhalott,,, biztos fideszhivő vagy, csak az lehetsz,, szégyeld magad, nem csodálkozom ha minden egészségügyi kivándorol, érdekes a külföldi orvosoknak van joguk felmondani ők más emberek ? ja hogy ott nincs egy szemét diktatúra. igy tudod nyald ki Viktorod seggéd..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük