Magyarország és Románia is Ázsiában toboroz munkaerőt, annyira nincs kivel feltölteni az üres helyeket – derül ki az AFP tudósításából, amelyet a Channel News Asia idéz. A lap szerint egy bukaresti építkezésen főleg vietnami munkások dolgoznak.

Az AFP tudósítása szerint a magyar kormány

csendben ugyanúgy ajtót nyit a külföldi munkások előtt.

- Hirdetés -

Csak idén 75 ezren kapnak munkavállalási engedélyt.

Főleg Ukrajnából toboroznak munkásokat, de Indiából és Kínából is sokan jönnek hozzánk dolgozni.

A lapnak nyilatkozott Tóth Éva, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől, aki azt mondta, ma már lehetetlen megvalósítani nagyszabású projektet külföldi munkavállalók nélkül.

A magyarok ugyanis nem vállalják munkát, mert jobb munkakörülményeket és több fizetést kérnek.

A tudósítás kitér a MOL egyik vidéki beruházására.

Erről azt írják:

a Budapesttől kb. 160 kilométerre lévő üzeménél (vélhetően a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia gyárról van szó) valóságos konténervárost építettek, ahol 2500 külföldi munkavállalót tudnak elszállásolni.

Az érdekképviselet ugyanakkor azt is mondják: a munkaadók egy része kihasználja a külföldről jött munkaerőt, akik többlet díjazás nélküli túlórát is vállalnak, csak nehogy hazaküldjék őket. Az AFP-nek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint olyan munkaadó is van, aki a nyelvi akadályokat kihasználva meghamisítja a munkavállaló dokumentumait.

(via HVG)

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Elobujik az “igazi melymagyar” … A nyelvtudas hianyat kihasznalva megmasitjak a munkaszerzodest… Mondjuk nem is vartam mast toluk

  2. NEM LEHET HINNI E CIKK HITELESSÉGÉBEN!
    MÁR TAPASZTALTUK A NYUGATI LAPOK HAZUG ÉS MANIPULATÍV VOLTÁT.

    A SZEGÉNY ORSZÁGOKBÓL MINDÉG ELINDULNAK MUNKÁT KERESNI …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét