A kormánynak papírja van róla, hogy 2017-ben hazudott a nemzeti konzultációban

Feltehetően az ilyen esetekről mondhatta Orbán Viktor, hogy “majd az ügyvédek elsikálják”. Az ominózus eset -amihez hasonló előtte is és azóta is megesett- 2017-ben történt, a jogerős ítélet 2018 májusában született, most 2019 végét írjuk.

Mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét a Kúria,

így az nem változott: a

kormánynak bocsánatot kell kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól azért, mert a nemzeti konzultációban valótlanságot állított róla, ezt 30 napon keresztül a Kormany.hu oldalon a nyitóoldalon kell tartania, és 2 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie.

A 2017-es nemzeti konzultációban a kormány 8 millió háztartásba juttatta el

azt a sugalmazó kérdőívet, amelyben szerepelt egy olyan kitétel is, hogy a Magyar Helsinki Bizottság védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat, és pártolja a törvénytelenségeket. Emiatt a szervezet személyiségi jogi pert indított 2017. október 1-jén a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, amely a konzultációt lebonyolította.

A jogerős ítélet 2018 májusában született meg a Fővárosi Ítélőtáblán

Erre bólintott most rá a Kúria, miután a kormány felülvizsgálatot kért, és amúgy is minden lehetséges jogi eszközt felhasznált, hogy ne kelljen kitennie a számára óriási presztízsveszteséget jelentő bocsánatkérő szöveget.

Következmény?

Ha jól bogarásztuk a híreket, senkit nem rúgtak ki nagy csinnadrattával, új levelet sem írt a miniszterelnök mindenkinek, akiket félrevezettek, vagyis minden maradt a régiben. Ennek nem az az üzenete, hogy jó úton járnak, amikor átverik a választót?

“Természetesen elégedettek vagyunk az ítélettel. Mindenkinek jobb lett volna, persze, ha a kormány nem hazudozik rólunk. Állampolgárként annak különösen örülünk, hogy a bíróság nem nagyon magas sérelemdíjat állapított meg, amit végeredményben az adófizetők állnának, hanem elfogadta a mi kérésünket, és olyan kompenzációt alkalmazott, ami a kormánynak fáj igazán, nem pedig az ország polgárainak. A Magyar Helsinki Bizottság a kétmilliós sérelemdíjat ingyenes jogi segítségre fogja fordítani, mégpedig azoknak a jogi képviseletére, akik összeütközésbe kerültek az illiberális rezsimmel, és volt merszük másokért vagy magukért kiállni”

– olvasható a szervezet közleményében Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének nyilatkozata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük